Täcken

Det finns många olika sorters täcken att välja bland. Vilket behov hästen har varierar, men helt klart är det så att hästar tål kyla bättre än många tror. Den lilla ponnyn med tjock vinterpäls behöver troligtvis inget täcke alls, medan en klippt häst kan behöva täckas såväl i stallet som i hagen när det är kallt under vinterhalvåret. Precis som med överutfodring finns det en trend att överdriva täckesanvändningen. 

Olika typer av täcken

När du väljer täcke till din häst är det viktigt att tänka på passformen så att hästen kan röra sig ordentligt utan att få skav. Materialet varierar efter årstid och användningsområde. Genom att laga, köpa second hand samt välja ekologiska material bidrar du även till att minska hästbranschens klimatpåverkan. De flesta täckena på marknaden har bogspännen, kryssgjordar eller bara en täckgjord, svansrem eller bensnören. Du gör klokt i att fråga hur alla gjordar är tänkta att spännas för att få täcket att ligga så bra som möjligt. Se alltid till att gjordar eller eventuella bensnören sitter bra och inte hänger löst. Utetäcken skyddar mot regn och kyla medan stalltäcken ger hästen extra värme i stallet. Svettäcken används ofta efter träning för att hästen ska torka snabbare. För de hästar som är extra känsliga mot insekter finns insektstäcken. De finns i sin tur i två varianter beroende på om hästen är känslig för insektsbett i allmänhet eller har en överkänslighetsreaktion mot knott, kallat sommareksem. För hästar med sommareksem finns så kallade eksemtäcken som även skyddar buken och svansen.

  • Utetäcken som står emot regn och rusk finns både i ofodrade och fodrade varianter. Vissa har även en halsdel som extra skydd, vilket kan vara särskilt bra om hästen är klippt eller om det är rejält kallt och blåsigt.
  • Stalltäcken finns också ofodrade och fodrade i olika utföranden. Ett stalltäcke kan med fördel även användas som tävlings- och transporttäcke så länge det är helt och rent.
  • Svettäcken används ofta efter träning för att hästen ska torka snabbare. Materialet varierar efter årstid och användningsområde, och svettäcken finns bland annat i fleece, ull, bomull och olika syntetmaterial.
  • Eksemtäcken är mer heltäckande och åtsittande än standardtäcken. De har både hals-, mag- och svansskydd. De utvecklades först till islandshästar som oftare än många andra raser drabbas av överkänslighet mot knott, så kallat sommareksem. Det kan dock drabba alla raser, inklusive ponnyer. Utmärkande för obehandlat/felbehandlat sommareksem är att hästen drabbas av svår klåda och kliar av sig man och svans. Det blir också allt vanligare med insektstäcken sommartid till hästar som är irriterade av flygfän utan att ha någon allergi. Insektstäcken har en lösare passform än eksemtäcken.

I stort sett alla täcken blir smutsiga. På undersidan av täcket fastnar hästhår, allra helst i fällningstider. När du ska ge dig på att försöka få bort håren bör du göra det utomhus. Antingen använder du en borste (exempelvis en hård rotviska, piggborste eller en så kallad magic brush) eller en bred tejp. Tvätta täckena i en grovtvättmaskin en eller ett par gånger om året och låt dem torka utomhus eller i ett torkskåp.