Leda hästen

Att leda hästen är något du kanske gör dagligen, och därför är det bra att veta hur det görs på ett säkert sätt. 

De flesta hästar leds flera gånger per dag. Redan i stallet och i närmiljön läggs en viktig grund för kommunikationen mellan ryttare och häst. I stallmiljön leds hästen i regel med grimma och grimskaft, det gäller både till och från hagen och inne i stallet.

Hämta hästen i boxen

 • Gör hästen uppmärksam på att du kommer in i boxen eller om du närmar dig den bakifrån. Allt som rör sig plötsligt och okontrollerat kan göra hästen osäker. Därför ska du gå fram mot hästen lugnt, helst snett framifrån och tala lugnt till den, när du närmar dig. En häst iakttar ständigt sin omgivning och registrerar allt som händer.
 • Locka fram hästen mot boxdörren.
 • Ställ dig mellan hästen och boxdörren och sätt på grimman. Innan du sätter på hästen grimman bör du göra hästen uppmärksam på dig genom beröring. Som reaktion bör hästen vända sig mot dig. När den gör det sätter du på grimman och klappar hästen på halsen. Grimman dras nerifrån och uppåt över nosryggen och över öronen. Om grimman inte är hopknäppt, lägger du remmens öppna ände över halsen och knäpper ihop den med käkremmen. Grimman får inte sitta så hårt att den trycker, men inte heller så löst att den kan dras över hästens huvud.

Leda i grimma

 • Håll i grimskaftet, inte direkt i grimman eftersom hästen då kan slita sig om den skulle bli rädd för något. Grimskaftet fästs i den mellersta ringen nedtill på grimman. Grimskaftet bör vara utrustat med karbinhake.
 • Vira aldrig grimskaftet runt handen, använd alltid handskar och bär gärna hjälm, led bara en häst i taget.
 • Om hästen är väldigt pigg eller stark kan du koppla ihop grimskaftet med en kedja av metall. Lägg kedjan antingen under käken eller över nosryggen och fäst den i grimmans motsatta sidostycke.

Att leda rätt

 • Håll dig nära intill hästens vänstra bog. Det är den säkraste platsen och där har du också bra uppsikt och kontroll. Om hästen har bråttom drar du snabbt i grimskaftet och höjer vänster hand i hästens ögonhöjd, för att få bättre kontroll.
 • Håll höger hand under käken eller under bettringarna (med pekfingret mellan tyglarna). om du leder hästen i träns.
 • Håll i änden av grimskaftet eller tyglarna med vänster hand.
  För höger hand framåt som en signal till hästen att den ska börja skritta. Du kan även förstärka signalen med en smackning. 
 • När du leder hästen genom en dörr eller grind, ställ upp dörren eller öppna alltid grinden helt så att den inte slår igen och skadar hästen. Se även till att hästen kommer igenom hela dörröppningen innan du börjar vända den så att den inte stöter i dörrkarmen.
 • När du leder in hästen i boxen, gå in själv först och se till att hästen är helt inne innan du vänder och släpper loss den.

Häst vid hand

Det finns tillfällen när du behöver visa upp hästen och hur den rör sig. Det kan till exempel vara vid en hästbesiktning, utställning eller unghästtest. I filmen nedan beskrivs hur du visar hästen på ett säkert och korrekt vis.