Tvätta hästen

Att tvätta hästen ersätter inte den dagliga rykten men kan vara ett bra komplement om hästen ska bli lite extra ren, exempelvis till en tävling eller utställning. Duschning är också ett komplement i varmt väder och om hästen blivit särskilt svettig.

Däremot bör du undvika att tvätta och schamponera hästen när det är kallt. För att tvätta hästen behöver du en hink, en svamp för kroppen och en för huvudet, ett milt schampo avsett för hästar, en svettskrapa och en handduk.

  1. Börja med att spola av hela hästen ordentligt.
  2. Blanda sedan schampo och vatten i en hink, doppa svampen i blandningen och gnugga hästen med den blöta svampen. Eftersom vattnet rinner nedåt är det bäst att börja uppifrån, men undvik huvudet. Avsluta med att doppa svansen i hinken och tvätta svanshåren noga.
  3. Gnugga hästen ren och dra bort överflödigt skum med svettskrapan. Skölj sedan hästen, gärna med ljummet vatten, tills alla schamporester är borta.
  4. Dra bort överflödigt vatten med svettskrapan.
  5. Tvätta huvudet med ljummet vatten och den ena svampen. Torka rent med en handduk.
  6. Lägg eventuellt på hästen ett täcke som andas och bidrar till att hästen torkar snabbare.

Det kan vara klokt att använda en nylongrimma på hästen när du schamponerar den. Om du inte har någon nylongrimma bör du vara noga med att smörja lädergrimman efter att du tvättat hästen så mår lädret bättre.