Hovproblem

Fång

Fång är en sjukdom som kan bli väldigt smärtsam för hästen. Egentligen är det inte en ren hovsjukdom då den kan utlösas från andra håll i kroppen, men det är hoven som drabbas. Fång är en inflammation i lammell-lagret i hästens hovar. Vid fång sker en nedbrytning av de inre stödjande lamellerna i hoven, mellan hovväggen och hovbenet. Den normala tillförseln av blod till lamellerna störs, och tillståndet orsakar svår smärta i hovarna. När lamellerna skadas kan hovbenet rotera och/eller sänkas, vilket skapar ett tryck mot sulan. I värsta fall kan hovbenet penetrera (tryckas ut genom) sulan. Om hästen står i så kallad fångställning (avlastar framhovarna), och har ökad puls vid kotan, varma hovar och feber kan den ha drabbats av akut fång. Kontakta veterinär direkt. Går hästen på bete ska den tas in i stallet och allt foder ska plockas bort tills veterinär är på plats och kan ställa diagnos. Symptomen behöver inte vara så akuta. En häst som verkar ovanligt stel och ovillig kan också ha fått fång. Drabbas hästen av fång är det viktigt att den hålls i stillhet för att inte belasta hovarna, och förutom behandling av veterinär behöver den få kompetent hovslagarhjälp.

Det verkar finnas många orsaker till att hästen får fång och flera forskningsprojekt har genomförts, men frågetecknen är fortfarande många om varför den uppstår. Hästar som drabbats av tarmstörningar orsakade av hastiga foderbyten, stora givor av stärkelse eller hästar med övervikt verkar vara extra utsatta. Även dräktiga ston och hästar som har underliggande sjukdomar som PPID (cushings) kan drabbas av fång. Hästar som en gång har haft fång verkar ha större risk att drabbas igen.

Hornsprickor

De flesta hästar har små, ytliga sprickor i hovhornet, men blir de djupare kan de orsaka problem och göra att hästen blir halt. Torra hovar är vanligt och kan göra att hovmekanismen fungerar sämre, vilket i sin tur kan ge hornsprickor – sprickor från kronranden och nedåt. Motion på ett fast men naturligt sviktande underlag kan bidra till att ge hoven bättre cirkulation. Fukt kommer framför allt inifrån hoven. Vanlig vegetabilisk olja tillför ingen fukt, men kan hjälpa till att hålla kvar den som redan finns i hoven. Se till att använda en utbildad hovslagare som skor hästen så att hoven får arbeta rätt och som även kan hjälpa till om hästen fått en hornspricka. Ibland behöver sprickan till exempel plastas eller nitas.

Hovböld

Att hästar drabbas av hovböld är relativt vanligt. Ofta blir hästen blockhalt, hoven är varm och pulsen vid kotleden ökad. Det är först lätt att tro att skadan sitter i benet. Hovböld är en infektion som ofta hänger ihop med att hästen har haft en hovspricka eller att något främmande föremål på ett eller annat sätt trängt in i hoven. Det kan bildas var i bölden, och det behöver tömmas av hovslagare eller veterinär. 

Spiktramp orsakas av att hästen har trampat på något vasst föremål som gått in via sulan eller strålen upp i hoven. Det kan bli livshotande. Om en söm däremot punkterar kötthoven när hästen skos kallas det för sömstick. Båda varianterna kan utvecklas till en hovböld.

Strålröta

Det kan finnas flera orsaker till att hästen får strålröta. Det kan bero på en dåligt utvecklad stråle, att hoven inte kratsas regelbundet, att hästen har varit för stillastående, att boxen eller spiltan inte är tillräckligt rengjord eller att hästen går i leriga och smutsiga hagar. Du märker att hästen har strålröta om strålens horn är mer eller mindre bortfrätt eller trasigt på grund av bakterier och om de uppkomna håligheterna är fyllda med smuts och luktar illa. Hästen kan vara mer eller mindre halt. Om du misstänker strålröta, ta hjälp av en utbildad hovslagare och en veterinär.