Hovproblem

Fång

Fång är en sjukdom som kan bli väldigt smärtsam för hästen. Egentligen är det inte en ren hovsjukdom då den kan utlösas från andra håll i kroppen, men det är hoven som drabbas. Fång är en inflammation i lammellagret i hästens hovar. Vid fång sker en nedbrytning av de inre stödjande lamellerna i hoven, mellan hovväggen och hovbenet. Den normala tillförseln av blod till lamellerna störs, och tillståndet orsakar svår smärta i hästens hovar. När lamellerna skadas kan hovbenet rotera och/eller sänkas, vilket skapar ett tryck mot sulan. I värsta fall kan hovbenet penetrera (tryckas ut genom) sulan. Om hästen står i så kallad fångställning (avlastar framhovarna) och har ökad puls vid kotan, varma hovar och feber kan den ha drabbats av akut fång. Kontakta veterinären direkt. Går hästen på bete ska den tas in i stallet och allt foder ska plockas bort tills veterinär är på plats och kan ställa diagnos. Symptomen behöver inte vara så akuta. En häst som verkar ovanligt stel och ovillig kan också ha fått fång. Drabbas hästen av fång är det viktigt att den hålls i stillhet för att inte belasta hovarna, och förutom behandling av veterinär behöver den få kompetent hovslagarhjälp.

Det tycks finnas många olika orsaker till att hästen får fång. Trots att sjukdomen har varit känd ända sedan 1700-talet och flera forskningsprojekt har genomförts är frågetecknen fortfarande många om varför den uppstår. Hästar som drabbats av tarmstörningar orsakade av hastiga foderbyten, stora givor av stärkelse alternativt hästar med övervikt verkar vara extra utsatta.

Hornsprickor

De flesta hästar har små, ytliga sprickor i hovhornet, men blir de djupare kan de orsaka problem och leda till att hästen blir halt. Torra hovar är vanligt och kan göra att hovmekanismen fungerar sämre, vilket i sin tur kan ge hornsprickor – sprickor från kronranden och nedåt. Fukt kommer framför allt inifrån hoven. Motion på ett fast men naturligt sviktande underlag kan bidra till att ge hoven bättre cirkulation. Vanlig vegetabilisk olja tillför ingen fukt men kan hjälpa till att hålla kvar den som redan finns i hoven.

Hovböld

Att hästar kan drabbas av hovböld är relativt vanligt. Ofta blir hästen blockhalt och det är först lätt att tro att skadan sitter i benet. Hovböld är en infektion som ofta hänger ihop med att hästen haft en hovspricka eller att något främmande föremål på ett eller annat sätt trängt in i hoven. Det bildas var i bölden, och det behöver tömmas av hovslagare eller veterinär. 

Spiktramp orsakas av att hästen har trampat på något vasst föremål som gått in via sulan eller strålen upp i hoven. Det kan bli livshotande. Om en söm däremot punkterar kötthoven när hästen skos kallas det för sömstick. Båda varianterna kan utvecklas till en hovböld.


Strålröta

Det kan finnas flera olika orsaker till att hästen får strålröta. Strålröta kan bero på en dåligt utvecklad stråle, att hovslagaren har verkat för mycket, att hästen varit för stillastående, att boxen eller spiltan inte är tillräckligt rengjord eller att det är för lite strö inlagt. Du märker att hästen har strålröta om strålens horn är mer eller mindre bortfrätt eller trasigt på grund av bakterier och om de uppkomna håligheterna är fyllda med smuts och luktar illa. Hästen kan vara mer eller mindre halt. Om du misstänker strålröta, ta hjälp av en utbildad hovslagare och en veterinär.