Tränsa

Många hästar gillar att bli tränsade, sänker huvudet och tar bettet. Andra utmanar genom att höja huvudet eller hålla munnen stängd – eller både och. Men övning ger färdighet och snart kan du tränsa med lugn och lätthet.

 


Innan du börjar tränsa hästen: se till att käkremmen och nosgrimman är uppspända, att bettet är rent och om det är kallt så värm bettet så att det blir behagligt för hästen att ta det i sin mun.

Tränsa, steg för steg

  1. Håll tränset i nackstycket tillsammans med tyglarna med vänster hand. Lägg tyglarna över hästens hals med höger hand. Ta sedan tag i nackstycket på tränset med högerhanden och för det upp till pannluggen.
  2. För in bettet i munnen med vänster hand. Om hästen inte öppnar munnen kan du föra in en eller två fingrar i hästens mungipa. Var noga med att göra det vid lanerna där hästen inte har tänder.
  3. För nackremmen över öronen. Börja med det bortre (högra) örat så att öronen hamnar mellan nackremmen och pannbandet.
  4. Ordna pannluggen och se till att manen ligger bra under nackremmen. Spänn käkremmen så pass hårt att det ryms en knytnäve mellan käkremmen och ganaschen. Käkremmens funktion är att hålla tränset på plats. Spänn till sist nosgrimman. Det är viktigt att nosgrimman inte är så hårt spänd att den ger hästen obehag.

 

Utmaningar när du ska tränsa

  • Hästen öppnar inte munnen och tar bettet trots att du har fört in ett finger i mungipan (lanerna) på hästen. Testa att hålla exempelvis en bit äpple i samma hand där du håller bettet, och om det inte fungerar kan du öppna sidostycket på vänster sida, lägga nackstycket över öronen och föra in bettet i höger mungipa med hjälp av fingrarna mot lanerna.
  • Hästen höjer huvudet när du ska tränsa. Håll ihop sidostyckena med höger hand och ta ett tag om nosryggen för att motverka att hästen drar undan huvudet. För samtidigt bettet till hästens mun med vänster hand.
  • Hästen är försiktig med sina öron. Öppna sidostycket på vänster sida och lägg försiktigt över nackstycket bakom öronen. För att göra hästen mer förberedd kan du massera den över halsen och upp mot nacken.

Tränsa av, steg för steg

  1. Börja med att spänna upp nosgrimman och käkremmen.
  2. Dra sedan nackstycket över hästens öron och se till att hästen släpper bettet innan du tar av tränset helt.