Voltige

Voltige är sporten som kombinerar hästar med gymnastik och dans. I den här grenen är styrka, kroppskontroll och balans viktigt för att klara av att utföra övningar på ett säkert sätt i harmoni med hästen. Inom voltigen utförs en stor del av träningen på mark och trähäst för att bygga upp styrka och teknik. Det är vanligast att använda stora hästar, ofta över 170 centimeter i mankhöjd, men en och annan ponny förkommer med yngre voltigörer. En bra voltigehäst har en bärig och jämn galopp och en lugn och trygg personlighet.

Hästens utrustning

Hästen har ett träns, en kapson, inspänningstyglar, voltigegjord och ett underlägg till voltigegjorden som ska vara i ett stötdämpande material. Dessutom har hästen en filt, en så kallad pad, på ryggen. Linföraren har en longerlina och ett longerspö. Linförarens kläder ska harmonisera med voltigörens.

Voltigörens utrustning

Voltigören har en voltigedräkt på sig som ska vara kroppsnära och göra det möjligt för domarna att se rörelserna för att kunna bedöma momenten. Voltigören ska ha voltigeskor med mjuk sula. Voltigedräkten passar ihop med voltigörens tema för till exempel kürprogrammet. När man tävlar i lag ska lagets voltigedräkter visa samhörighet.

Voltigörer som är nybörjare och tävlar i lättare klasser använder hjälm. Även när man tränar in nya hästar bör man använda hjälm. Tränaren avgör när erfarna voltigörer får träna och tävla utan hjälm.

Tävlingsmomentet

Voltigetävlingar sker i skritt eller galopp och kan genomföras individuellt, i par eller i lag med upp till 6 lagmedlemmar. Det finns skrittklass, mixklass, lätt klass, mellanklass och svår klass. Det går även att tävla på trähäst. Vid tävling genomförs först ett obligatoriskt program där 6–8 grundövningar genomförs. Det obligatoriska programmet är liknande i alla klasser, men med olika svårighetsgrad. Exempelvis görs ett stående i mellan- och svåra klasser, men det byts ut mot knästående i de lättare klasserna. Grundövningarna bedöms utifrån utförande med poäng mellan 0 och 10.

Efter grundomgången med obligatoriska övningar utförs ett fritt program, även kallat kür. Här sätter de tävlande ihop ett program som visar upp deras förmågor på bästa sätt, och allsidighet och originalitet premieras. Här är det viktigt att anpassa programmet till voltigörernas och hästens förmågor. I lagtävling kan küren bestå av övningar med 1–3 personer på hästen samtidigt, beroende på lagets och hästens nivå. I küren bedöms utförandet av övningarna och sammansättningen, både vad gäller svårighetsgrad och artistiskt uttryck. I de lättare klasserna bedöms däremot inte svårighetsgrad.

Även som individuell voltigör är du med i ett lag bestående av dig, din häst och linföraren. Hästens gångarter och linförarens insats utgör 25 procent av poängen på tävling. I de svåra klasserna dömer en av domarna enbart hästen med resterande fokuserar på voltigörernas prestationer. En bra häst är avgörande för att lyckas på tävling därför att det är enklare att utföra övningarna på en häst som går bra, och därför att det är en stor del av bedömningen.

Prova på voltige

Är du sugen på att testa voltige? De flesta hästar kan gå voltige på nybörjarnivå efter lite träning, och enklare utrustning brukar gå att få tag på begagnad. Vill du sedan tävla finns reglerna för utrustning och annat i Tävlingsreglemente 7 (TR VII). Tävlingar finns inlagda i Tävlingsdatabasen (TDB) hos Svenska Ridsportförbundet.

Kolla med din förening om där finns någon som är engagerad i voltige, eller kontakta ditt distrikt för att få veta vem som är grenledare. Saknas grenledare i ditt distrikt kan du i stället kontakta Svenska Ridsportförbundets grensamordnare Veronica Palmius på veronica.palmius@ridsport.se

Här finns en karta som visar alla voltigklubbar i Sverige.

 Läs mer om voltige, trähästcupen, SM och mycket mer på https://ridsport.se/tavling/grenar/voltige