Täcke

Innan du börjar använda täcke på hästen är det bra att fundera på om det verkligen behövs och i så fall när det behövs. Hästen har päls och tål både värme och kyla bra. Är det kallt kan man ge mer grovfoder och se till att det finns skydd i hagen. Om du väljer att använda täcke utgå då från det aktuella vädret och den enskilda hästens behov. Det kan många gånger bli väldigt varmt för hästen med att ha täcke på om vädret är fint och det är också lätt att hästen får skav av täcket. Så se till att det är väl tillpassat.

En del väljer att klippa sina hästar för att undvika att de blir svettiga när de rider. Då är hästens skydd mot väder och vind borta och då kan de ibland behöva ett täcke som ”ersätter” pälsen.

Det finns många sorters täcken, till exempel utetäcken i olika tjocklekar som skyddar hästen mot kyla och regntäcken som hjälper mot regn och vind.

Har din häst tränat och är svettig finns det täcken som släpper igenom fukt. De kan vara i fleece eller annat genomsläppligt material. Det finns också flugtäcken som skyddar mot insekter och särskilda eksemtäcken om hästen skulle behöva ett sådant under sommaren.

Ibland används också ländtäcken när hästen rids. Det kan då vara bra att fundera på när du ska ha det täcket på. Bara vid skritt eller vid allt arbete vintertid? Känner du dig ibland för varm i kroppen när du tränar och har för varma kläder på dig? Tänk på att det kan kännas så även för hästen.

Läs mer om olika sorters täcken.

Läs mer om när hästen kan behöva täcke.

Täcke av och på

Det är viktigt att ta på och av hästens täcke på ett säkert sätt. Ha alltid hästen uppbunden eller låt någon hålla i den.

Ta av täcket

  1. Börja bakifrån med att först lossa bensnörena (om det finns sådana), därefter bukgjordarna och sist bogspännet.
  2. Ta sedan av täcket.

Ta på täcket

  1. Lägg täcket på hästens rygg. Tänk på att inte ”kasta” på täcket, det kan skrämma hästen. Samla i stället ihop täcket och lägg det lugnt över hästens rygg/manke.
  2. Börja med bogspännet, därefter bukgjordarna och avsluta med eventuella bensnören, det vill säga arbeta i omvänd ordning mot när du tar av täcket.