Mounted Games

Mounted Games är grenen med fart, men också med lek och inte minst laganda. I lagen ingår fem ryttare, men det går också att tävla i par eller individuellt. Mounted Games testar hästens lyhördhet och smidighet och ryttarens goda ridning och balans. Att till exempel gå från full galopp till halt och då plocka upp en boll från en kon kan kräva att ryttaren smidigt böjer sig djupt över hästen, att hästen i sin tur lyssnar och lyder och att båda har fullt fokus på sin uppgift.

Grenen kallades förr gymkhana och föddes 1957 i Storbritannien efter önskemål från Prins Philip om att under klassiska Horse of the Year Show i London få se en tävlingsgren också för ryttare utan egen häst. I dag rids grenen i ett tjugotal länder i världen och till Sverige kom den under 1980-talet.

 Hästarna får vara max 152 centimeter över manken. De tränas för att vara smidiga, lyhörda och orädda. För ryttaren finns ingen övre åldersgräns, men man ska ha fyllt åtta år för att få tävla.

Hästens utrustning

Hästens betsling följer samma regler som för ponnyhoppning. Vilka bett som gäller kan du läsa i TR 3 Hoppning (Tävlingsreglemente III), hos Svenska Ridsportförbundet.

Ryttarens utrustning

Grenen rids aldrig med spö eller sporrar. Självklart är godkänd hjälm obligatorisk och det går bra att rida med säkerhetsväst. Det krävs ingen övrig särskild utrustning, men rid inte med skor med snörning som riskerar att fastna i stigbygeln.

Tävlingsmomentet

 Mounted Games innehåller 33 olika grenar som alla skiljer sig åt i svårighetsgrad. Några är att plocka boll från en plastkon, flytta en mugg längs stolpar eller att rida slalom med stafettpinnen stadigt i ena handen.

”Mounted Games är ett kanonbra sätt att lära sig ha koll på hästen, men framför allt är det kul och ett bra komplement till mer traditionell ridsport”, säger tränaren Isabelle Knutsson som ridit både EM och VM. Samtidigt är det viktigt att skynda långsamt i träning och tävling, att aldrig ha för bråttom, hälsar hon. ”Börja med att sätta alla moment i skritt, gå över i trav när de fungerar och rid så småningom i galopp.” Svårighetsgraden ska också alltid anpassas till ryttarens färdigheter.

Prova på Mounted Games

Klubbtävlingar går att hitta via föreningarnas hemsidor. Övriga tävlingar listas i Tävlingsdatabasen (TDB) hos Svenska Ridsportförbundet.

Alla regler kring tävling och hästens och ryttarens utrustning och klädsel finns att läsa i Tävlingsreglemente 8 (TR VIII Mounted Games)

Läs mer om Mounted Games här

Du kan också läsa mer om grenen hos Svenska Ridsportförbundet – https://ridsport.se/tavling/grenar/mounted-games.