Longering

Longering är ett komplement till ridning, då du kan se hästen från sidan och kan uppmärksamma eventuella förändringar i hästens rörelsemönster. Det kan också vara bra att kunna motionera hästen utan att den har någon på ryggen. För att det ska vara uppbyggande för hästen och utföras på ett korrekt sätt utan skaderisker, måste du ha kunskap om hur du ska longera.

Övningar i Vita Ridhuset_-4.jpg

Longering ska göras inomhus eller på en inhägnad bana med halkfritt underlag. Helst ska det vara bara du och hästen som vistas i ridhuset/på utebanan vid longering. Det är både störande och en större säkerhetsrisk om fler longerar eller rider samtidigt. Du longerar hästen i träns, inte i grimma, om du inte longerar för veterinär vid exempelvis en hältutredning.

Longerlinan kan gärna vara av ett mjukt naturmaterial och ibland av nylon. Du bör ha handskar, kraftiga skor och hjälm på dig när du longerar. Hästen, du och piskan bildar en triangel om du longerar rätt. Du ska aldrig lägga piskan på marken, utan håll den i handen och ha full uppsikt över hästen. Har du aldrig longerat en häst, be om hjälp av en kunnig person de första gångerna så att både du och hästen lär er det rätta sättet.

Longering kan vara bra om hästen är väldigt pigg och om den behöver springa av sig lite före ridning. Det kan också vara bra om att longera om ryttaren behöver träna sin sits, då kan du som ryttare fokusera helt på sitsen och den som longerar kontrollerar hästen.

Longering kan också vara bra för att få en bättre kommunikation med hästen.

Bild1.png