Working Equitation

Working Equitation (WE) bygger på dressyrens grunder och syftar till att få fram god ridning på alla nivåer. Samarbetet mellan häst och ryttare premieras före till exempel spektakulära gångarter och hoppförmåga, vilket gör att olika slags hästar kan tävla mot varandra på mer lika villkor. Ponnyer och ridhästar tävlar mot varandra, liksom barn och vuxna. Vuxna kan tävla på ponny så länge som ekipaget är proportionellt.

Med sina delmoment Dressyr, Teknik och Speed blir WE en spännande och utmanande tävlingsgren där man sällan vet vem som vinner förrän alla moment är genomförda. Även tävlingar med två moment förekommer.

Hästens utrustning

Du kan börja träna med den häst och den utrustning du har. Vid tävling använder du träns och valfri sadel förutom damsadel.

Under dressyrmomentet på tävling är det inte tillåtet att ha någon form av benskydd, lindor eller boots. Vid all annan ridning är benskydd, benlindor och boots tillåtna.

Regler för utrustning och annat hittar du i Tävlingsreglemente 10 (TR X).

Ryttarens utrustning

Vid träning använder du dina vanliga ridkläder och utrustning. Vid tävling används godkänd hjälm, ridbyxor och ridstövlar/skor med klack och till exempel tröja/skjorta och väst. Vilken utrustning och annat du får använda står i Tävlingsreglemente 10 (TR X).

Tävlingsmomentet

Dressyrmomentet rids alltid först och är ett WE-dressyrprogram på ekipagets nivå. I momenten Teknik och Speed rids en bana med hinder med olika uppgifter, som att öppna och stänga en grind, rida över en bro, lägga symmetriska volter runt tunnor eller rygga i en korridor. Förutom uppgiften bedöms precision, övergångar, rena gångarter och den form och samling som krävs för klassen. En sak som väger tungt i WE är hästens förmåga att gå från samling till att snabbt ta sig framåt och sedan komma tillbaka, så kallad impulsion.

Både Teknik- och Dressyrmoment bedöms på en skala från 0 till 10. I Speedmomentet rids hinderbanan på tid, men det gäller att vara noggrann då det blir dyra tidstillägg om ekipaget slår i hinderdelar eller missar delar av momentet.

Prova på Working Equitation

Kolla med din förening om där finns någon som är engagerad i WE. Eller kontakta ditt distrikt för att få veta vem som är grenledare.

Klubbtävlingar hittar du på föreningarnas hemsidor. Övriga tävlingar finns i Tävlingsdatabasen (TDB) hos Svenska Ridsportförbundet.

WE-Tränare med licens hos Svenska Ridsportförbundet hittar du i Tävlingsdatabasen.

Läs mer om grenen, om WE:s Ridskolecup och andra aktiviteter, hos Svenska Ridsportförbundet – https://ridsport.se/tavling/grenar/working-equitation.