Kratsa hovarna


Kratsa hovarna i samband med att du ryktar hästen och när den har tränats eller varit ute i hagen. Det är viktigt att få bort stenar som kan ligga och klämma liksom gödsel och urinrester som kan ha en frätande effekt.

En häst som är ovillig att lyfta benen har vanligtvis någon obehaglig händelse i minnet. Det kan vara allt från att benet har lyfts för högt, den kan ha haft ont eller kanske fått stå med benet i en vinkel som inneburit obehag.

Var mycket försiktig när du kratsar hovarna och se till att du inte riskerar att bli trampad på fötterna eller att få en spark.

Kratsa hovarna så här:

 
  1. Börja med framhovarna. Stryk ena handen längs hästens ben uppifrån och ner, lyft därefter upp hoven och ta ett stadigt tag om den.
  2. Kratsa hoven från strålen ner till hovens tådel.
  3. Ställ försiktigt ner hoven när du är klar. Om du bara släpper ner hoven kan hästen uppleva det obehagligt.
  4. Fortsätt med bakhovarna. Stryk ena handen längs bakbenet från hasen och ner mot hoven. Lyft bakhoven och håll den sträckt ut från hästen en bit och ta samtidigt ett stadigt tag om bakhovens tådel. Låt bakbenet vila mot ditt knä och lår och kratsa hoven på samma sätt som framhovarna.
  5. Ställ försiktigt ner hoven när du är klar.

Brodd

Under vintern måste du oftast sätta brodd i hästskorna för att hästen inte ska halka på isig vintermark. Vänta inte för länge med detta. Många halkolyckor inträffar ofta på senhösten när de första minusgraderna gör entré och ryttare som ännu inte broddat sina hästar chansar. En otäck typ av sådan halkolycka är då hästen tappar fästet med bakbenen så att de far ut åt var sitt håll och hästen ”fläker” sig. Även på sommaren kan hästen behöva brodd om den ska träna eller tävla på gräs.

Skor med broddhål är en förutsättning. Minst två hål (ett på vardera skoarm) gärna fyra (ytterligare två i tån på skon). För att göra rent i broddhålen kan du använda en söm eller ett annat kort, vasst föremål. Sedan gängar du upp hålen med en gängtapp, skruvar i brodden för hand och drar slutligen fast skruvarna med hjälp av en broddnyckel.