Ryttarens utrustning

Kunskap och bra rutiner är varje ryttares bästa utrustning, men när olyckan är framme kan rätt utrustning göra stor skillnad. Stallarbetet är ofta smutsigt och slitigt, och det finns risk för olyckor. Därför gäller det att ha kläder och skor som är både praktiska och säkra. 

  • På fötterna behöver du ha grova skor eller kängor som är stadiga och halksäkra. Hästar är tunga djur och dina fötter behöver skydd om du skulle bli trampad. Vanliga gympaskor och gummistövlar är för mjuka för att stå emot ett hästtramp. För att verkligen skydda foten mot trampskador behöver du skor som är förstärka med ståltåhätta. 
  • Eftersom stallarbetet sker både inom- och utomhus kan du lätt bli svettig och sedan kall om kläderna inte kan andas och anpassas till arbetsuppgiften. 
  • Undvik halsdukar och annat som kan fastna eller skada dig, till exempel piercingsmycken, örhängen och ringar. Ta helt enkelt för vana att plocka av dig smycke när du tar på dig stallkläderna.
  • Långt hår kan fastna och därför bör du sätta upp det, samla ihop det i en hästsvans eller liknande. 
  • Undvik att ha stallkläder på dig när du åker buss eller tåg för att visa hänsyn till personer som är allergiska.
  • Rekommendationen är handskar på, oavsett om du sitter till häst eller hanterar den från marken. Handskar ger ett fastare grepp och skyddar händerna om hästen skulle rycka till. Det kan vara väl värt att investera i ett par riktiga ridhandskar som är tillräckligt vida över handryggen och som är tillverkade i skinn eller med skinnförstärkning som hindrar att tyglarna glider ur händerna.

Ridhjälm

Oavsett om du rider eller kör, är ridhjälmen en obligatorisk del av utrustningen. Den ska sitta bra, vara lagom stor, bekväm och CE-märkt. Vid tävling ska den vara VG1 märkt. Använd alltid hakbandet och ha det så pass spänt att ridhjälmen inte riskerar att åka av om du ramlar. En viktig grundregel är att du ska byta ut ridhjälmen om den har fått en ordentlig smäll, eftersom det kan ha uppstått skador på hjälmen som inte syns.

Här kan du läsa mer om vilken hjälm som är godkänd.

Skyddsväst

En skyddsväst kan förhindra allvarliga skador i bålen och är obligatorisk vid tävling, bland annat när du rider terrängmomentet eller hoppar ponny eller stor häst fram till dess att du fyllt 18 år. En grundregel när du väljer skyddsväst är att den ska vara CE-märkt. För skyddsvästar finns olika graderingar beroende på hur krävande ridning du ägnar dig åt och hur mycket de skyddar. Be om hjälp i ridsportbutiken.

Ridstövlar

Ridstövlar eller shortchaps ger bra stöd och skyddar underbenen mot skav när du rider. Det är jätteviktigt att ha boots eller stövlar med klack eftersom det minskar risken att du glider igenom stigbygeln med hälen och fastnar.

Ta inte av och på kläder när du sitter till häst utan att någon person på marken håller i hästen. Sitt av om du måste dra en tröja över huvudet.

Återbruka mera

Ridutrustning kan vara ganska dyr, så ett tips är att återbruka och köpa begagnat. Hjälm är dock bäst att köpa ny. Den begagnade hjälmen kan ha varit med om smällar och fungerar då inte lika bra.