Första hjälpen
Första hjälpen handlar framför allt om att stabilisera läget och se till att hästen inte blir sämre till dess att veterinären kommer.
Exakt vad du bör göra beror på vilka symtom hästen visar. Se till att det finns människor med god hästvana på plats när veterinären kommer – helst ägaren själv. Hästen ska om möjligt stå i stallet. Se till att belysningen är tillräcklig, att eluttag finns tillgängligt och att det finns varmvatten, tvål och en ren handduk så att veterinären kan tvätta sig.
Det här bör ditt stallapotek innehålla:
- febertermometer
- brems
- bomull
- sårtvätt
- koksaltlösning
- blodstoppare
- förband och sterila kompresser
- gasbinda och elastiska lindor
- mild tvål
- sax och stor pincett
- mjukgörande salvor, till exempel Idomin- och Helosansalva
- engångshandskar
Hästambulans
Det är inte så vanligt men det händer att hästen insjuknar eller skadas så svårt att den behöver transporteras i en hästambulans till veterinärkliniken. Det finns bara ett fåtal hästambulanser i Sverige. Du kan kontakta hästambulanser genom hästklinikerna.
Försäkrad
De flesta hästägare försäkrar sin häst. Det är lätt att underskatta hur kostsam vården kan bli om hästen drabbas av sjukdom eller en olycka. Behöver hästen veterinärvård och du fördröjer det är det ett brott mot djurskyddslagen. Det finns olika typer av försäkringar, bland annat veterinärvårdsförsäkringar med olika alternativ och livförsäkringar som till exempel ger skydd vid dödsfall, olycksfall eller nedsatt användbarhet. Du bör alltid känna till vad just din försäkring innehåller och vad som täcks om olyckan skulle vara framme. Det finns flera försäkringsbolag som arbetar med hästförsäkringar. Ett av dem är Folksam som är samarbetspartner åt Svenska Ridsportförbundet.