Skoning

En hov växer ungefär 1 centimeter i månaden. Om hästen arbetar på underlag som sliter på hovarna är det vanligt att den behöver vara skodd för att hoven ska skyddas mot slitage. En godkänd hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen regelbundet, vanligtvis var 6:e–8:e vecka, men ibland oftare. På vintern när det är halt ute, eller om hästen ska ridas på gräs, kan det också vara nödvändigt att kunna skruva brodd i skon.

Det finns många typer av skor. Vanligast är att man till ridhästar använder järnskor som finns i olika varianter– smala, breda, lätta och tyngre. Skor finns också i aluminium och det finns specialskor för olika sjukdomar.

Brodd

Under vintern måste du oftast sätta brodd i skorna för att hästen inte ska halka på isigt underlag. Vänta inte för länge med att skruva i brodd. Många halkolyckor inträffar ofta på senhösten när de första minusgraderna gör entré och ryttare som ännu inte har broddat sina hästar chansar. En otäck typ av halkolycka är när hästen tappar fästet med bakbenen så att de far ut åt var sitt håll och hästen ”fläker” sig. Även på sommaren kan hästen behöva brodd om den ska träna eller tävla på gräs.

Skor med broddhål är en förutsättning. Minst två hål (ett på vardera skoarm) gärna fyra (ytterligare två i tån på skon). För att göra rent i broddhålen kan du använda en söm eller ett annat kort, vasst föremål. Sedan gängar du upp hålen med en gängtapp, skruvar i brodden för hand och drar slutligen fast broddarna med hjälp av en broddnyckel. För att skydda gängorna och hålen mot smuts finns det olika broddskydd som går att skruva i broddhållen när de inte används till brodd.

Barfota

Hästens hovar mår för det mesta bra av att vara barfota eftersom en hov utan skor får en bättre hovmekanism. Det är dock inte alla hästar som klarar av att gå barfota då de till exempel kan ha en tunn sula eller om de ofta rids på underlag som inte är lämpade för barfotaridning. Hovarna slits olika mycket på olika underlag. Ska hästen arbetas barfota så är det viktigt att den går på ett jämnt och fint underlag och att ryttaren verkligen har koll på att hästen inte blir hovöm. Även hästar som går barfota behöver få sina hovar verkade och tillsedda regelbundet av en godkänd hovslagare.

Barfotaskor

En del väljer att låta sina hästar gå utan skor och använder så kallade barfotaskor, en slags gummisko som sätts på hoven och knäpps fast med spännen eller kardborrband. Det är viktigt att barfotaskon provas ut så att den passar hästen väl.

Se bilder och läs mer om hoven och skoning här.