Fälttävlan

Fälttävlan är grenen med tre discipliner: dressyr, terrängritt och banhoppning. Tävlingar på högre nivå avgörs ofta under just tre dagar med ett delmoment per dag, men det finns även endagsfälttävlan där då terrängritten avslutar.

Hästens utrustning

Utrustningen för hästen är den samma som vid vanliga dressyr- och hopptävlingar. I terrängmomentet är det vanligt med lite mer heltäckande benskydd, i övrigt är det väldigt likt banhoppningens utrustning.

Ryttarens utrustning

Utrustningen är densamma som vid vanliga dressyr- och hopptävlingar förutom att ryttaren måste ha skyddsväst, där man även kan komplettera den med en upplåsbar väst. Hjälmen får inte vara beklädd med sammet eller annat strävt material. Man eftersträvar ett glatt material på hjälmen men den får gärna kläs med ett tygöverdrag som lätt glider vid en eventuell avfallning.

Tävlingsmomentet

I dressyren ska ryttaren visa att hästen är eftergiven, mjuk och lydig. Domare sätter poäng mellan 0 och 10, där slutpoängen sedan dras från maxpoängen för att på så sätt få fram en straffpoäng. När alla tre delmomenten är ridna vinner den med lägst antal straffpoäng.

Terrängritten rids över fasta hinder, även om banbyggarna under senare år har börjat använda ett tekniskt system vid vissa hinder som då fäller ut vid ett islag. Systemet ska öka säkerheten och förhindra så kallade rotationsfall. Längs terrängbanan finns också vattenhinder, upp- och nerhopp, bankar, särskilt smala hinder och långa hinder. De har alla karaktären av ”naturhinder” och är byggda av stockar, ris, halm, etcetera. Terrängdelen, som i svårare klasser kan vara runt sex kilometer, rids på en så kallad optimaltid. Ryttare som rider in under den tiden får 0 straffpoäng för tid och räknar då bara eventuella hinderfel, som en vägring eller utbrytning. Det blir också fel för islag där ett fällbart hinder fälls ut. Ibland erbjuds alternativa vägar längs terrängbanan. Då kan ryttaren välja att rida en enklare, men längre väg över hindren, som då alltså tar mer av tiden.

I banhoppningen räknas fel för nedslag och vägringar på samma sätt som i ”vanlig” hoppning.

Hästar i fälttävlan veterinärbesiktigas före tävlingen, men också efter terrängritten, innan den får ja till start i hoppningen.

Ryttarens utrustning

Klubbtävlingar hittar du via föreningarnas hemsidor. Övriga tävlingar hittar du i Tävlingsdatabasen (TDB) hos Svenska Ridsportförbundet – https://tdb.ridsport.se/meeting/searches/new. Här hittar du även tränare runt om i Sverige med licens hos Svenska Ridsportförbundet https://tdb.ridsport.se/trainers.

Alla bestämmelser och regler för tävling för både häst och ryttare finns att läsa i Tävlingsreglemente 4 (TR IV Fälttävlan) – https://ridsport.se/tavling/tr---tavlingsreglemente-/tr-iv-falttavlan.

Läs mer om grenen, om Startfälttävlan, Ungdomsfälttävlan, landslag, med mera, hos Svenska Ridsportförbundet – https://ridsport.se/tavling/grenar/falttavlan.