Bandage

Hästen mår vanligtvis bäst utan bandage så undvik att linda hästens ben utan ett syfte. Det är viktigt att lära sig linda rätt eftersom ett felaktigt lagt bandage i värsta fall kan förvärra eller ge skador. Ta hjälp om du känner dig osäker.

När du lindar ett ben ska även det motsatta benet lindas (gäller ej vid galoppbandage) för att hästen inte ska överbelasta det oskadade benet. Här är exempel på olika sorteras bandage.

Stallbandage

Syftet med stallbandage är att värma benet och/eller reducera en eventuell svullnad, det vill säga få bort överflödig vätska.

Galoppbandage

Galoppbandage är effektivt om hästen exempelvis trampat sig själv på kronranden eller ballarna. Man lägger en kompress och därefter en oelastisk gasbinda för att få tryck. Vänd gasbindan på framsidan av hoven varje varv, avsluta med en knut. Du kan vid behov avsluta med en elastisk självhäftande linda som skydd. Det är ytterst viktigt att en djup skada omedelbart bedöms och behandlas av veterinär. En kronrandsskada som läker fel kan ge kroniska skador i hoven, och ett balltramp kan också vara allvarligt.

Sårskadebandage

En del sår bandageras bland annat för att hindra att det kommer smuts i såret och underlätta läkningen. Bandagets funktion är att ge tryck för att minska hålrum, ödem och blödning, för att stabilisera och skydda såret samt för att skapa den miljö som hjälper läkningen på traven.

Här ska du inte heller försöka klara det själv utan få hjälp med bedömningen av en erfaren person (läs vidare om sårvård i nästa kapitel). Får din häst en sårskada som behöver hållas bandagerat ska du be veterinären visa vad du måste tänka på.

Transportbandage

När hästen trampar runt i transporten är det en fördel med benskydd. Du kan lägga ett transportbandage för att minska risken att den skadar sig själv, men välj hellre vadderade transportskydd som är lätta att sätta på och ta av. Lägger du ändå ett transportbandage ska du börja strax under framknäet eller hasen och vira lindan ner till kronranden. Du kan välja om du vill att lindan ska gå ner över ballarna eller om du vill ha gummiboots på hästen.