Olika hindertyper

Att hoppa är roligt både för ryttare och häst. När du ska börja rida över hinder är det viktigt att du har lärt dig den lätta sitsen och även i lätt sits kan rida hästen i balans och ha kontroll över de olika hjälperna. Du bör även ha tillgång till en erfaren tränare/ridlärare som kan systemet för att utbilda elever i hoppning. Tillgång till en rutinerad och lämplig häst är också en förutsättning för att lyckas.

Cavaletti

Att rida över cavaletti är en bra förberedelse för hoppning. Det är bra gymnastik för både häst och ryttare. Cavaletti är bommar som höjs upp med cavalettistöd (block) och höjden är ca 15 – 40 centimeter. Man rider först i skritt och sedan i trav över enstaka bommar eller flera bommar efter varandra. Du sitter i lätt sits och avlastar hästens rygg något. När du känner dig säkrare, kan du börja hoppa enstaka små hinder i trav för att så småningom öka svårighetsgraden med fler hinder och även i galopp.

_SvRF_Utb_KCL9806.jpg

Olika hindertyper

Det finns många typer av hinder. Genom att variera hur hindren står i förhållande till varandra längs banan, på vilket avstånd och hur olika hindertyper kombineras, kan banans svårighetsgrad höjas eller sänkas, utan att hinderhöjder eller längd på hindren förändras.

Rättuppstående hinder är enkla plank eller vanliga bommar. Dit räknas också murar. Oxern och trippelbarren är så kallade längdhinder, med bommar både i hindrets fram- och bakkant. Här krävs att hästen sträcker på sig – länger sig – för att hoppa felfritt över.