Släpp ut/in från hagen

Att släppa in och ut hästen från hagen kan vara riskfyllt. Så här ska du göra.

Släpp in och ut ur hagen eller paddocken

 • Se till att hästen har grimma och grimskaft när du leder den till och från hagen eller paddocken. I vissa stall är det grimskaft med en kedja som gäller.
 • Trä kedjan antingen under hästens haka eller över nosryggen.
 • Ha alltid handskar på dig och linda aldrig grimskaftet runt handen.
  Håll grimskaftet (eller tyglarna om du använder ledträns) med högra handen en liten bit från hästens huvud och vänstra handen i andra änden så att grimskaftet inte hänger och slänger runt dina eller hästens ben.
 • Gå på hästens vänstra sida när du leder den.
 • När du vänder hästen: gör det åt höger, alltså ifrån dig. Det är precis tvärtom mot hur du gör i spiltan eller boxen, där vänder du hästen mot dig. Var noga med att gå rakt igenom dörröppningar så minskar risken för att hästen stöter i höften.
 • När du tar in hästen i boxen: gå vid hästens huvud, gå rakt in, vänd hästen så att du hamnar närmast boxdörren och ta sedan av grimman. På så sätt har hästen svårare att smita ut, och du riskerar inte heller att bli sparkad.

 

Släppa flera hästar

När flera hästar ska släppas ut i hagen eller paddocken samtidigt underlättar det om ni gör så här:

 • Låt alla komma in ordentligt innanför grinden.
 • Vänd sedan hästarna så att de står med huvudena mot grinden/staketet en bra bit ifrån varandra.
 • Stäng grinden.
 • Förbered därefter att gemensamt släppa hästarna på en given signal.
  – Lyft nackstycket fram över hästens öron
  – Håll ena handen runt nosryggen för att bibehålla kontrollen och förhindra att hästen ger sig i väg innan ni ger signal.
 • Ge signal: ”Tre, två, ett, släpp!”.

 

Från svår till lätt att hämta i hagen

Om hästen är svårfångad i hagen finns det några knep som du kan testa för att försöka komma till rätta med det. Om en häst som varit lätt att fånga blir svårfångad kan det samtidigt vara en signal om att den vill undvika arbete. Det är då värt att kontrollera att den till exempel inte har ont någonstans. Hästar kan också vara olika lättfångade beroende på tid på året. En del hästar kommer glatt och möter en vid grinden vintertid medan de är mindre sugna på att komma in en ljummen sommarkväll. Här några tips för att få en svårhämtad häst att bli lätthämtad i hagen:

 1. Låt hästen gå ihop med en annan, lättfångad häst som förhoppningsvis inspirerar din häst att bli lite mer välvilligt inställd till att gå in.
 2. Låt ett kort, cirka 25 centimeter, snöre sitta kvar i grimman. Då har du lättare att få fatt i hästen samtidigt som det är kort och lätt nog för att hästen inte ska kunna trampa på det.
 3. Se till att det alltid finns gott foder i boxen när hästen kommer in.
 4. Gå och hälsa på hästen i hagen utan att fånga den. Locka med något ätbart som den får när den kommer fram och står stilla. Kommer någon annan häst i hagen fram, ger du den hästen godiset. Om hästen du vill fånga ändå väljer att hålla sig på avstånd kan du ta in de andra hästarna i hagen tills den blir ensam kvar.