Klippa hästen

Hästar som tränas vintertid bör klippas ofta. Då torkar de snabbare efter träning, de blir mindre svettiga och är lättare att hålla rena.

Ibland klipps hela hästen, så kallad helklippning. En annan variant är täckesklippning, och då klipper man hästen längs halsen, under magen och mellan frambenen. Man använder en elektrisk klippmaskin (nätansluten eller batteridriven). Finns det en sladd till maskinen är det väldigt viktigt att den inte ligger på golvet där hästen riskerar att trampa på den.

Klipp med omsorg

Om du inte har klippt en häst förut så be en erfaren person om hjälp de första gångerna. Då undviker du lättare misstag som riskerar att ge hästen dåliga erfarenheter som i sin tur kan göra att den blir svårare att klippa nästa gång.

Att en häst som ska klippas första gången har fått vänja sig vid klippmaskinen ger bättre förutsättningar för att klippningen ska gå lugnt och säkert till. Du kan förbereda hästen på att den ska klippas genom att föra maskinen över hästens kropp utan att starta den. Starta sedan klippmaskinen och låt hästen vänja sig vid ljudet och kylluften som maskinen blåser ut. Innan du börjar klippa hästen bör du säkerställa att maskinens klippblad är slipade och smorda. Klä dig i kläder som skyddar mot alla småhår som har en förmåga att fastna överallt.

  1. Börja med att rykta hästen. Är hästen smutsig kan det irritera hästen och göra klippningen ojämn.
  2. Ska du klippa ett mönster så rita med en krita var linjen ska gå för att klippningen på båda sidor ska bli så lik som möjligt. Tänk på att välja ett mönster som passar den aktuella hästens behov och be gärna en erfaren person om råd.
  3. Starta maskinen. Se till att hästen känns lugn och tillfreds.
  4. Börja klippa den, gärna på ett enkelt ställe, till exempel på hästens bog. Håll maskinen platt mot hästens hud och för maskinen i långa tag mot hårremmens riktning. Klipp nästa drag parallellt med det första, men låt det överlappa någon centimeter.
  5. Är pälsen tjock kan du behöva klippa 2–3 gånger på varje ställe, lite djupare för varje gång.
  6. Kontrollera att maskinen inte blir för varm. Vid behov kan du behöva göra rent och smörja bladen under klippningens gång.
  7. Vid vissa mer svåråtkomliga partier kan du behöva extra hjälp. Exempelvis när du ska klippa bak- och insidan av armbågen kan det vara bra om en medhjälpare håller upp och sträcker ut frambenet. Du kan även behöva hjälp när du klipper hästens huvud. För att förhindra en spark när du klipper bakbenen kan det vara bra om någon håller upp samma sidas framben.
  8. När hästen är klippt och klar, borsta av den ordentligt. Lägg på ett täcke och samla ihop allt lös hår som täcker stallgolvet.