Reining

Reining är hästsporten för dig som gillar kombinationen av precision och fart. En välskolad reininghäst är lugn och harmonisk, rids med minimala hjälper och gör det den ska utan motstånd. Reining är därför en ridsport som passar hela familjen. På högre nivå utförs reiningens precisionsmanövrar i hög fart.

Reiningens ursprung är arbetet med hästar och boskap på amerikanska rancher och blev sedermera en tävlingsgren i USA. Där är den erkänd som sport sedan 1949. Man kan säga att reining är flaggskeppet i det amerikanska sättet att rida och träna hästar, som ofta sammanfattas som westernridning. Eftersom westernridningen härstammar från rancharbete och arbetsridning är säkerhet och god hästhantering en viktig del av träningen.

En reininghäst ska vara lugn, avslappnad, atletisk och lättmanövrerad. Träningen sker med stor hänsyn till hästens välfärd där gott ”horsemanship” är centralt. Hästen ska uppfattas som ”Willingly guided and pleasing to watch” – villigt manövrerad och behaglig att se på – vilket ställer krav på god träning och hästhållning.

Hästens utrustning

Hästen ska ha ett träns som består av huvudlag med bett, eventuellt så kallat ”curb-strap” (en slags kindkedja/rem som används tillsammans med bett) och tyglar. Huvudlaget är sammansatt av nackstycke, sidostycken och eventuellt käkrem och pannrem. Bettlöst huvudlag, inklusive hackamore är tillåtet vid en del tävlingar på en viss nivå, under förutsättning att ryttaren har kontroll på sin häst. Westernsadel ska användas vid all ridning. Benskydd/benlindor och boots är tillåtna.

Ryttarens utrustning

Vid träning kan du använda din vanliga utrustning. Klädsel ska under tävling och vid prisutdelning vara lämplig westernklädsel och godkänd ridhjälm eller hatt med inbyggd godkänd ridhjälm. I tävling i lätt klass behöver klädseln inte vara reglementsenlig med undantag av hjälm.

Du kan läsa mer om hästens och ryttarens utrustning i Tävlingsreglemente 9.

Tävlingsmomentet

I tävling rids ett så kallat mönster där olika manövrar genomförs i en bestämd ordning. En bra väg in i sporten är att börja med de enklaste mönstren och sedan bygga på svårighetsgraden i takt med ryttarens och hästens utveckling. Reining är en bedömningssport och domaren tittar på korrekthet, mjukhet, finess, attityd och snabbhet. Hästen ska vara villig och guidas genom mönstret utan motstånd. Likt dressyr ska manövrarna genomföras korrekt och alla avvikelser påverkar bedömningen negativt. Svårighetsgraden ökas genom högre fart, vilket kan ge pluspoäng om det inte försämrar precisionen.

Det finns ett nationellt tävlingssystem med lätta klasser som passar utmärkt för alla som vill prova på grenen. Man kan rida på vilken häst som helst och på vanligt ridhusunderlag. Det krävs heller ingen särskild utrustning i lätt klass.

Prova på reining

Om du är intresserad av att lära dig mer om reining kan ett bra första steg vara att kontakta Svenska Ridsportförbundets reiningkommitté. Den ansvarar för uppbyggnaden av grenen inom Svenska Ridsportförbundet och kan peka dig i rätt riktning.

Alla regler för tävling finns i Tävlingsreglemente 9 (TR IX).

Här hittar du mönster

Läs mer om reining: https://ridsport.se/tavling/grenar/reining