Sadel

För att du som ryttare ska får en korrekt sits och inverkan på hästen behöver du en sadel som ligger rätt på hästens rygg. Det finns mängder av sadlar i olika utföranden och prisklasser. Att sadeln ligger rätt och passar hästen är viktigt så att hästen inte får tryck och så att du sitter bekvämt. Använd dig av en utbildad sadelutprovare eller erfaren person när du ska välja sadel till din häst.

Det finns olika sadlar för olika ändamål

  • Dressyrsadel: vanligtvis något djupare sits och långa sadelkåpor.
  • Hoppsadel: längre framskjutna vulster och något kortare sadelkåpor.
  • Allroundsadel: en sadel som är utvecklad för att fungera för varierad ridning på lite lägre nivå innan du specialiserar dig.

Dressyrsadel-3_frilagd.jpgHoppsadel-3_frilagd.jpg
Dressyrsadel                                           Allroundsadel
Hoppsadel-2.jpg
Hoppsadel

Sadelgjord

Sadelgjorden kan vara av tyg, neopren, fårskinn eller läder. Vid hoppning är det vanligt att använda en sadelgjord med magplatta för att förhindra att hästen slår sig i magen med framhovarna när den hoppar. Sadelgjorden fäster du i sadelstropparna. Vissa sadlar har fler stroppar för att du ska kunna välja de som gör att sadeln ligger bäst på plats. Du väljer stroppar beroende på vilken typ av sadelgjord du har, eller om sadeln har en tendens att åka framåt eller bakåt. Du ska sträva efter att få en rak linje från sadelstroppen ner till sadelgjorden.

Schabrak eller vojlock

Mellan häst och sadel finns ett schabrak (fyrkantigt) eller vojlock (skuren efter sadelns form) som skyddar sadeln från svett.

Sadelpadd

Ibland används en padd under sadeln för att få den att passa bättre om hästen till exempel är tillfälligt muskelfattig. Paddar finns i olika storlekar och material.

Stigbyglar

På vardera sida om sadeln finns en stigbygel där du placerar fötterna. Det finns många varianter av säkerhetsstigbyglar utformade för att minska risken att du fastnar i dem. Det allra viktigaste är att stigbyglarna är lagom stora (ungefär en centimeter till godo på varje sida om stövelns sula). Att foten är rätt placerad i stigbygeln och att den har någon form av fotplatta som minskar risken att foten halkar ur. 

Stigbygel 2.jpg
Stigbyglar med en gummisnodd på ena sidan är vanliga. Tanken är att gummisnodden ska lossna om ryttaren skulle bli hängande i stigbygeln, och att foten på så vis kan komma loss.

sadeln.png