Ryktsaker

Att rykta och borsta hästen gör vi för att den ska bli ren och fin, men också för att öka blodcirkulationen. Samtidigt som du ryktar har du också möjlighet att se om hästen exempelvis har skav eller svullnader på kroppen.

När du ska rykta är det bra om du gör likadant varje gång så minskar risken att du missar något. Gör så här:

  1. Bind upp hästen.
  2. Borsta bort all synlig smuts och strö med en rotviska.

    – Börja framifrån och jobba dig bakåt, ner över hals och bringa. Kom ihåg områdena mellan frambenen, innanför benen och vid hästens armbåge (där sadelgjorden ska ligga).

    – Om hästens ben är smutsiga kan du spola dem rena med vatten. När du sköter hästens ben: tänk på att själv stå med raka ben eller sitta på huk så att du lätt kan hinna undan och inte riskerar att bli trampad om hästen flyttar sig.
  3. Rykta hästen med borste och skrapa.

    – Håll ryktborsten i handen närmast hästens huvud och ryktskrapan i den andra.

    – Rykta med långa, lugna tag och dra av borsten mot skrapan efter varje eller vartannat tag med borsten. Ju renare hästen blir, desto ljusare blir stövet (hudrester och damm).
    –Slå regelbundet av skrapan mot golvet så att den töms på stöv. Du kan använda antalet tömda skrapor som ett mått på hur noga du ryktat och se till att du tömmer lika många skrapor på vardera sida av hästen.
  4. Borsta man, pannlugg och svans.

    –Red ut manen och pannluggen med en mankam eller en borste.
    –Red först ut svansen med fingrarna och borsta sedan med en borste. Ta tag om hela svansen och borsta lite i taget. Se till att tagel inte slits loss så att svansen tunnas ut, eftersom svansen används som skydd mot flugor och andra insekter.
  5. Se över ögon och näsborrar.

    – Torka försiktigt runt ögonen och näsborrarna med en fuktig svamp.

    – Använd en annan svamp för att torka under hästens svans. Du kan även behöva göra rent hästens skap eller juver, men kom ihåg att vissa hästar kan vara känsliga för det.

Fläckar
Hästar, kanske fram för allt skimlar, får ibland gula fläckar av träck eller urin på sin kropp efter en natt i boxen.  Fläckarna går oftast bort om du borstar hårremmen fram och tillbaka några gånger. Att tvätta med tvål och vatten funkar också. Genom att hålla bädden ren och torr kan du i viss mån undvika att hästen

  • Rotborste/rotviska (med grövre och längre strån än ryktborsten) för att borsta av hästen innan du börjar med själva rykten.
  • Ryktborste för att avlägsna stöv (hudrester, smuts och damm) och massera hästens kropp och hud vilket ökar blodcirkulationen. Du behöver en borste med en kort och ganska hård borst för att du ska tränga in i hårremmen när du med långa tag drar längs hårremmen. Vissa hästar kan visa irritation mot en hård borste, och då får du välja en mjukare med längre borst.
  • Ryktskrapa ­för att göra rent ryktborsten från stöv.
  • Gummiskrapa eller piggborste för att avlägsna hår eller jord när det är tid för hårfällning eller om hästen är lerig.
  • Mankam för att reda ut manen.
  • Svampar för att göra rent hästens vid de områden som inte lämpar sig för att borsta. Av hygieniska skäl ska du använda olika svampar för olika områden, till exempel en för nosen och en annan för skapet. 
  • Putsduk – för att få till den slutliga glansen i pälsen.
  • Hovkrats för att kratsa smuts ur hovarna.

 

 

vad_utrustning.png