Skötsel
En stor och viktig del av ridsporten handlar om hästens skötsel. En duktig hästmänniska bygger en god relation med hästen i hanteringen, är uppmärksam på hur den mår och noggrann med de dagliga rutinerna.
Säker med häst - Horsemanship
För att stallmiljön ska vara säker för både hästar och människor bör hästen tidigt lära sig att vara följsam och ha förtroende och respekt för människor. Du måste i din tur vara konsekvent, ha respekt för hästen och ge den fullt fokus vid all hantering. Det är vad som ingår i det som på engelska kallas ”horsemanship”. Det är när man slarvar och/eller släpper koncentrationen som risken för olyckor ökar. Bra rutiner är avgörande för säker hästhantering.
Förstå hästens signaler
Hästar är inte aggressiva av naturen, även om de kan vara rätt tuffa mot varandra med både bett och sparkar. Men du måste vara uppmärksam på hästens signaler. Vissa hästar gillar inte att bli störda när de äter, vissa upplever obehag när sadelgjorden spänns och andra är kittliga när de blir borstade under magen. Lär dig att vara uppmärksam och att alltid vara försiktig med hästar som visar tecken på irritation, inte minst om det är en häst du inte känner så väl. Sätt alltid din egen säkerhet först!
Hästar varnar oftast innan de bits eller sparkas. Men hur lugn och trygg en häst än är kan den reagera instinktivt om den blir överraskad. Om hästen av någon anledning inte kan komma undan snabbt nog och känner sig trängd, kan den reagera reflexmässigt med att sparka för att försvara sig. Därför är det viktigt att du alltid använder rösten när du närmar dig en häst bakifrån så att den vet att du är på väg och inte blir skrämd. En häst som inte blivit överraskad men tänker sparkas, ger ofta en första varningssignal genom att lyfta lite på ena bakbenet.
Utmaningar i umgänget med en häst beror nästan alltid på att hästen har dåliga erfarenheter sedan tidigare eller att den blir rädd och känner sig trängd. Ha tålamod och lär dig att tyda hästens signaler och beteende ordentligt. Det är först då du får hästens förtroende och tillgivenhet.
Skulle du någon gång möta en häst med mycket sänkt huvud och bakåtstrukna öron och som dessutom pendlar lite med huvudet från sida till sida – varning! Det signalerar att hästen är riktigt ilsken. Ston gör till exempel så ibland för att skrämma bort nyfikna besökare från sina föl.
Ta reda på orsaken så har du lösningen
Även för någon med lång erfarenhet av hästar kan det hända att hästen inte reagerar som man har tänkt sig exempelvis för att den inte förstår, att den är rädd, inte kan, har ont eller är ovillig. Då gäller det att omedelbart försöka förstå orsaken. Genom att ödmjukt fråga sig ”vad gjorde jag för fel?” har du kommit en bra bit på väg i din resa mot att bli en skicklig ryttare och hästmänniska.