Parasport

Dressyr och sportkörning är de grenar som finns inom Svenska Ridsportförbundets parasportverksamhet.

I dressyr kan du tävla antingen på egen eller lånad häst. I Sverige finns det ofta möjlighet att låna en häst, till exempel från ridskolan. Internationellt tävlar man alltid på egen häst, som inte innebär att ryttaren behöver äga hästen utan bara att den inte är lånad från tävlingsarrangören.

Hästens utrustning

Hästens utrustning är sadel och träns. Alla klasser utskrivna för ponny rids på träns. Stora hästar rids på träns, men kandar är tillåtet på viss tävlingsnivå.

Ryttarens utrustning

Vid träning kan du använda din vanliga utrustning. Vid tävling ska du bära godkänd ridhjälm, ridkavaj, ridbyxor och ridstövlar samt polotröja, skjorta, blus eller topp med knäppt krage. Vid tävlingar på lägre nivå kan ridkavaj bytas ut mot klubbjacka eller långarmad tröja. Skyddsväst får bäras utanpå eller innanför kavajen. Vid alla tävlingar får ridstövlar bytas ut mot ridskor/jodphursskor och stövelskaft eller enfärgade shortchaps utan fransar. Spö får bäras på tävlingsbanan i paraklasser.

Pararyttare som är klassificerade har ett medicinskt kort som anger vilken grad ryttaren tillhör samt vilka hjälpmedel ryttaren får använda.

Du kan läsa mer om utrustningsregler för tävling i Tävlingsreglemente 2 (TR II Dressyr & Para).

Tävlingsmomentet

Pararyttare delas in från Grad I till Grad V, beroende på hur mycket funktionsnedsättningen påverkar ridningen. Vid tävlingar i Sverige rids oftast FEI:s internationella dressyrprogram som är speciellt utformade för att passa de olika graderna. Det finns även svenska dressyrprogram, från Lätt E som rids endast i skritt, till program med mer avancerade rörelser i galopp.

Tävlingar finns från klubbnivå till 4/5*. Från och med 2*-tävling måste pararyttaren ha ett så kallat medicinskt kort, det vill säga bli klassificerad. Hur det går till finns att läsa hos Svenska Ridsportförbundet – https://ridsport.se/tavling/grenar/parasport.

Är du intresserad av att prova paradressyr kan du fråga din förening/ridskola om där finns pararidning eller kanske någon aktiv pararyttare som kan hjälpa dig att komma i gång. Ditt distrikt – ditt lokala ridsportförbund – kanske också kan lämna mer information – https://ridsport.se/om-oss/organisation/distrikt.

Sportkörning är ett alternativ för den som inte vill rida, eller inte kan. Med några få undantag genomförs tävlingar för parakuskar precis som ”vanliga” körtävlingar. Här körs en dressyrdel, en precisionsdel och en maratondel som sedan slås ihop till ett totalt resultat. Minsta antal straffpoäng vinner.

I parakörning har kusken ett medicinskt kort (precis som i paradressyren) som anger vilka hjälpmedel som är tillåtna. Det kan till exempel vara att medhjälparen/groomen får använda pisken och att det är tillåtet med en knut på tömmarna. Parakuskar får också längre tid i maratonmomentet och färre hinder.

Hos Svenska Ridsportförbundet läser du mer om sportkörning och parakörning – https://www.ridsport.se/tavling/Grenar/sportkorning/

Prova på parasport

Allt om parasport med program, klassificering med mera, finns hos Svenska Ridsportförbundet – https://ridsport.se/tavling/grenar/parasport.

Alla regler för tävling finns i Tävlingsreglemente 2 (TR II Dressyr & Para) och i Tävlingsreglemente 5 (TR V Sportkörning).

Paratävlingar listas i Tävlingsdatabasen (TDB). Klicka på Fritext och skriv sedan Para för att få fram propositioner.