Ledare
I ridsporten vill vi se ett engagerat ledarskap och ett positivt bemötande av alla människor. Svenska Ridsportförbundets målsättning att ha utbildade ledare i all verksamhet har gjort oss till en föregångare när det gäller att utbilda ledare på alla nivåer.
Ledarskapet handlar om helheten – att både häst och människa ska utvecklas och må bra. Därför går alla ridsportens ledare först och främst Basutbildningen, en utbildning som fokuserar på ridsportens gemensamma värderingar och det goda ledarskapet.
Här kan du läsa mer om Basutbildning för ridsportens ledare.
Ungdomsledare
Ungdomsledarutbildningen ger dig en bra grund, och du får bland annat lära dig om ledarskap och om olika pedagogiska verktyg. Utbildningen arrangeras av ridsportdistrikten, och som ungdomsledare leder du många gånger den avsuttna utbildningen på ridskolan.
Här kan du läsa mer om utbildningsmaterialet Ledarskap för unga i ridsporten.
Ridledare
Utbildningen till ridledare bygger vidare på grunderna i ungdomsledarutbildningen.
Ridledarkursen är också en bra förberedelse för dig som vill satsa på ridläraryrket eftersom grunden, att leda uppsuttna och avsuttna lektioner, ingår i kursen. Precis som ridlärare undervisar ridledare i dressyr, hoppning och uteridning.
Här kan du läsa mer om att bli ridledare.
Ridlärare
Vårt mål är att all utbildning ska ges av utbildade ledare och för dig som drömmer om att jobba i ridsporten är ridlärare ett yrke. Diplomerad svensk ridlärare förkortas SRL I, SRL II och SRL III där beteckningen beskriver hur omfattande utbildning ridläraren har (SRL III är den högsta nivån). En utbildad ridlärare har 2–3 års yrkesutbildning samt lång praktisk erfarenhet. Det finns också en treårig högskoleutbildning för hippologer där ridlärare är en inriktning. För ridlärarexamen krävs olika yrkesprov.
Tränare
Utbildningen till tränare är grenspecifik, och du utgår från dina egna tävlingsresultat. Det finns C-, B- och A-tränare inom grenarna dressyr, hoppning, fälttävlan, sportkörning, voltige och working equitation. Din uppgift som tränare är att förbereda ryttare/kuskar med tillgång till egen häst för tävling. Även rutinerade ryttare har nytta av att regelbundet rida för tränare för att kunna få hjälp att korrigera fel som lätt uppstår när man tränar ensam.
Ledare för ryttare med funktionsnedsättning
Förbundet har även en bred utbildningsverksamhet för ledare och ridlärare som arbetar i verksamhet för ryttare med funktionsnedsättningar. Genom utbildningen Grundkurs för paraledare förmedlas grundläggande kunskap som krävs för att leda och möta ryttare med funktionsnedsättning.
Här kan du läsa mer om utbildningsmaterialet Grundkurs för paraledare.