Utfodring

Domänen Utfodring samverkar med de övriga domänerna Hälsa, Fysisk miljö och Beteende. Tillsammans lägger de grunden för den femte domänen, Mentalt välmående. I det här avsnittet fokuserar vi på domänen Utfodring.

Foder med bra kvalitet

Att ge hästen ett bra foder och vatten är varje hästägares ansvar. För att hästen ska må bra, kunna tränas, ridas och växa behöver den rätt mängd av näringsämnen. Olika hästar har olika näringsbehov och hästar är gräsätare så grunden i all utfodring är ett analyserat grovfoder.

Med utgångspunkt i Djurskyddslagens bestämmelser skriver Jordbruksverket på sin hemsida

Din häst ska få en grovfoder­baserad foderstat som tillgodoser hästens behov av näring och sysselsättning. Den ska också hålla ett hälsosamt hull. Det innebär att den inte får vara alltför under- eller överviktig. Den ska kunna äta och dricka utan onödig risk för stress eller skador. Du ska bara ge din häst foder och vatten med god hygienisk kvalitet och som i övrigt är säkert för den.

Foder och vatten

Grovfoder

Hästen är av naturen en gräsätare, har ett stort tuggbehov och kan leva enbart på ett bra analyserat grovfoder. Till grovfoder räknas till exempel hö, hösilage eller ensilage. Hur mycket grovfoder hästen behöver beror på vilket näringsinnehåll fodret har, hur stor hästen är, vad den väger och hur mycket den arbetar. Rekommendationen är att hästen får ca 1,5 – 2 kg ts per 100 kg kroppsvikt och dag. I vilt tillstånd äter hästen en stor del av dygnet så för att uppfylla hästens behov kan man ibland, speciellt till ponnyer och lättfödda hästar, behöva komplettera foderstaten med halm som har ett lågt näringsinnehåll.

Hö.png

Här kan du läsa mer om grovfoder, läs även på hästsverige-grovfoder

Kraftfoder

Om hästen arbetar mer och har ett större näringsbehov än vad grovfodret kan ge, kan den även behöva ett kraftfoder. Vilket kraftfoder du väljer beror på vilket behov hästen har. Exempel på kraftfoder är havre, korn, betfor eller pellets. Viktigt är att också ge mineraler och salt.

Krafftfoder.jpg

Här kan du läsa mer om kraftfoder, läs även på hästsverige - kraftfoder

Viktigt med vatten

Att hästen dagligen har tillgång till rent vatten är självklart och hästar vill ha lika rent vatten som vi människor. En stor häst kan dricka upp till 60 liter per dag och behovet av vatten ökar vid arbete och om hästen svettas. Det behöver finnas tillgång till vatten både inne och ute i hagen, året om. Om hästen dricker för lite är det risk att den får kolik.

Läs mer om vatten här – vatten

Vikt och hull

Hästens vikt och hull påverkar hur hästen mår och det är du som hästägare som ansvarar för att hästen får lagom mängd mat för att må bra. Att hästen är mager är naturligtvis inte bra men även övervikt är dåligt för hästen. Övervikt har bland annat visat sig öka risken för den allvarliga hovsjukdomen fång och ökar även belastningen på hela rörelseapparaten som i sin tur kan leda till hälta hos hästen. Genom att ha koll på hästens vikt och hull kan du också beräkna en korrekt foderstat.

Läs mer här - Vikt och hull och följ gärna länken till ”hullbedömning” - Hullbedömning - HästSverige

Foderstat och utfodringsrutiner

Hästens foderstat beskriver vilken mängd foder hästen ska ha vid varje fodertillfälle. Ett analyserat grovfoder och kunskap om hästens vikt och hur mycket den arbetar är en förutsättning för att kunna göra en foderstat.

För att må bra både fysiskt och mentalt behöver hästen utfodras flera gånger per dygn. Utfodra gärna vid samma tidpunkt varje dag eftersom hästar gillar rutiner - men kan hästen få fri tillgång till grovfoder är det bra. Om hästen behöver kraftfoder ska du ge kraftfodret efter grovfodret. Att utfodra med rätt mängd vid rätt tidpunkter är vårt ansvar och en viktig del i hästvälfärden.

Här kan du läsa mer om bland annat foder, foderstat, utfodringsrutiner och olika begrepp - Foderlära

På hästsverige.se kan du gå Foderskola och du kan även få hjälp att räkna ut hästens foderstat i ett Foderstatsprogram