Hälsa - frihet från sjukdom och skador
Domänen Hälsa – frihet från sjukdom och skador samverkar med de övriga domänerna Utfodring, Fysisk miljö och Beteende. Tillsammans lägger de grunden för den femte domänen, Mentalt välmående. I det här avsnittet fokuserar vi på hästens hälsa.
Det är alltid vi människor som har ansvar för att hästen mår bra. På ridskolan är det personalen som har ansvar för hästens dagliga välmående, men den dag du skaffar en egen häst blir det ditt ansvar och då behöver du ha god hästkunskap. Hela Hästkunskapssajten är fylld med kunskap om hästen, så börja gärna din kunskapsutveckling där.
Människans ansvar
Att ha rutiner för daglig tillsyn, regelbunden hovvård, smittskydd, hygien och förebyggande veterinärvård spelar stor roll för att hästen ska hållas frisk och skadefri och är människans ansvar. Vi behöver också återkommande se över hästens utrustning och träningsupplägg och kritiskt granska vår egen förmåga som ryttare/kusk. Förebyggande insatser för hästens hälsa handlar också om att rådfråga rätt expertis och att samla in rätt kunskap.
Detta avsnitt av De fem domänerna har vi delat upp i två delar. Den inledande delen handlar om att förebygga skada och sjukdom, men också om hur den dagliga hälsokontrollen bör göras för att i tid upptäcka om någonting inte är som det ska. Den andra delen handlar om vad du kan och bör göra om du misstänker att hästen inte är helt frisk eller om olyckan varit framme.
Med utgångspunkt i Djurskyddslagens bestämmelser skriver Jordbruksverket på sin webbplats
Du ska behandla din häst väl och skydda den mot onödigt lidande och sjukdomar. Du ska hålla och sköta din häst i en god djurmiljö och på ett sätt som är positivt för hästens hälsa och ger den möjlighet att bete sig naturligt.
Om din häst blir sjuk eller skadad ska du snarast se till att den får nödvändig vård. Om det behövs ska du tillkalla veterinär.
Din hästs utrustning ska vara anpassad och utformad efter hästen och vara i gott skick. Du ska använda utrustningen på ett sätt som inte orsakar hästen lidande, skada eller sjukdom.
Du ska se till din häst minst 1 gång per dag. Nyfödda föl, sjuka eller skadade hästar och hästar som beter sig onormalt ska du se till oftare. Det gäller också för ston vid tiden kring fölning.
Du ska hålla din häst tillfredsställande ren. Du får bara klippa enstaka känselhår om det är nödvändigt för att undvika lidande. Hästens hovar ska verkas vid behov. Du ska se till att hovarna skyddas med skor eller liknande om det finns behov av detta, till exempel om hästen är ömfotad.
Här kan du läsa mer om de bestämmelser och råd som gäller för häst
Hästar - Jordbruksverket.se
Du kan också läsa Svenska Ridsportförbundets regler och värdegrund som understryker det ansvar vi alla har för att hålla hästen frisk och att ge den nödvändig vård vid skada eller sjukdom.
Här kan du läsa Svenska Ridsportförbundets Code of conduct
Att förebygga skada och sjukdom
Mycket av den förebyggande hälsovården handlar om upparbetade rutiner som alla i stallet följer. Det gäller allt från den dagliga tillsynen och skötseln till regelbundna rutiner, exempelvis för hovvård, foderinköp, stallrengöring, vaccination, parasitbekämpning och mun/tandvård. Dessutom måste alla vara väl insatta i hur man undviker att smittsamma sjukdomar förs in till stallet.
Stallronden
Stallronden – först på morgonen och sist på kvällen – är ett viktigt tillfälle att se över alla hästar i stallet och tidigt upptäcka tecken på att någonting inte är som det ska. I filmen följer vi med Jonas Johnson som är verksamhetschef på Ridskolan Strömsholm och Flyinge på morgonronden i stallet. Jonas känner hästarna väl och kollar deras beteende, foder- och vattenintag, träck och urin mm och kan snabbt notera om något inte är ”som vanligt”.
Att göra stallrond är viktigt – och att den görs rutinmässigt av personer som känner hästarna och deras egenheter väl.
Här kan du läsa mer om stallronden - Checka hästens hälsa under stallronden
Att visitera hästen
Stallronden handlar om att rutinmässigt göra en ytlig kontroll av alla hästarna i stallet. När det gäller den enskilda hästen är genomgången av hästen – visitering - minst en gång varje dag och efter arbete eller utevistelse, kanske den viktigaste hälsokontrollen. Det är som sagt vårt ansvar att se till att hästen mår bra och upptäcka eventuella avvikelser i tid. När du borstar eller ryktar din häst är det ett perfekt tillfälle att undersöka hur hästen mår. Visitation handlar både om att iaktta hästens beteende och att på ett systematiskt sätt gå igenom hästen, alltifrån att kolla mun, nos, ögon och att känna igenom rygg (sadelläget!) och ben till att syna hovarnas undersida. Har du en gång lärt dig hur det ska gå till så klarar du också att upptäcka avvikelser, till exempel snor i näsborrarna eller ömhet och svullnad över en led eller sena. Kanske verkar hästen mindre pigg – då är det läge att ta tempen. Eventuellt kan det vara en infektion på gång.
Visiteringens kanske viktigaste betydelse är att du tidigt kan upptäcka förändringar – att något skett sedan igår. En svullnad som ömmar och är varm? Ett sår? Eller att hästen verkar irriterad och ovillig när du tar ut den? Det handlar inte om att ”ställa diagnos”. Kanske är det läge att kalla på veterinär eller hovslagare? Rådfråga gärna en erfaren och kunnig stallkamrat!
Innan vi går in på hur visitationen går till rent praktiskt kan det vara en god idé att repetera begreppen kring hästens kroppsdelar. Detta för att du på ett korrekt sätt ska kunna beskriva var du hittat till exempel ett sår eller en svullnad.
Hästens exteriörbenämningar hittar du här - Hästens delar
och hovens delar här - Hovens delar
Om du vid visiteringen hittar en avvikelse, alltså något som avviker från det normala, glöm inte att anteckna om avvikelsen är på höger eller vänster sida på hästen och om den är på benen; fram eller bakben på inner eller yttersida. Det kan vara bra att ta ett foto, det kan vara till hjälp i kontakten med veterinären.
Nina Roepstorff, veterinär på Ridskolan Strömsholm, visar i filmen nedan hur en systematisk visitering går till.
Här sammanfattas några viktiga steg i visiteringen – Checklista visitering
En kontroll av hoven gör du när du kratsar hoven - Kratsa hovarna
Att ta tempen
Att ta tempen på hästen är ett bra sätt att upptäcka om hästen inte mår bra. Kontrollera genom att ta tempen i hästens ändtarm eller läs av tempchip med läsare. Kroppstemperaturen kan variera mellan olika hästar, men normalt ligger den mellan 37,2 och 38,2 grader. Eftersom temperaturen varierar mellan hästar är det en god idé att regelbundet ta tempen i vila, då är det lättare att fånga upp ökad temp hos den enskilda hästen. Efter ansträngning kan tempen vara högre än normalt.
Så här tar du tempen på din häst - Ta tempen
Kolla hästen i munnen
En viktig del av visiteringen är kontrollen av hästens mun. Det handlar om att tidigt upptäcka skador som exempelvis kan ha uppkommit i samband med arbete eller om utrustningen inte varit helt anpassad.
Här finns en introduktion till ”munkollen” och i den finns också en länk till en praktisk demonstration hur kollen går till – Munkollen
Stalljournal och hästpass
Att varje dag anteckna dagens händelser i en stalljournal är en bra vana. Där ska också samlas uppgifter om till exempel försäkring, veterinärbesök, vaccinationer och avmaskning. Stalljournaler finns både i tryckt och digital form.
Här hittar du en utskrivbar Hästjournal
Tänk även på att vissa saker ska skrivas in i hästens pass. Hästen betraktas som ett ”livsmedelsproducerande djur”. Därför måste veterinären skriva in i hästpasset om hästen har behandlats med läkemedel som inte får komma in i livsmedelskedjan. Om du inte kan visa upp passet får veterinären inte behandla hästen med dessa läkemedel. Passet ska förvaras där hästen står uppstallad och alltid finnas med vid resa.
Om något inte stämmer med hästen – inför kontakten med veterinär
Vi har lånat denna ”Minneslista inför veterinärbesök” från www.HästSverige.se
När hästen är sjuk eller skadad är det lätt att bli så orolig att man glömmer bort de allra enklaste saker – här kan du se en minneslista inför veterinärens besök.
Frågor du behöver kunna besvara:
- Hästens ras, kön, ålder och användning?
- När kom hästen till stallet?
- På vilket sätt och hur länge har hästen varit sjuk/skadad?
- Tidigare sjukdom/skada?
- Skadans läge, storlek etc?
- Hur beter sig hästen? Hur rör den sig?
- Har hästen feber? Ta tempen innan kontakt med veterinär!
- Utfodring? Hästens aptit? Dricker hästen?
- Urin- och träckavgång?
- Utevistelse? Sand- eller gräsunderlag?
Praktiska förberedelser:
- Förbered hästen (rengöring etc).
- Håll hästen lättillgänglig!
- Ta fram hästens pass och kontrollera när hästen senast fick vaccinationer.
- Se till att någon som känner och kan hantera hästen finns på plats.
- Förbered ett ostört utrymme för undersökning och behandling (god belysning, avställningsplats för utrustning, vatten, tvål, handduk etc).
Regelbundna rutiner
Den förebyggande hälsovården består också av ett antal regelbundet återkommande åtgärder, en del oftare exempelvis hovvård och en del mer sällan som vaccinationer. För att komma ihåg åtgärder som inte görs så ofta kan det vara bra att till exempel lägga in en påminnelse i mobilen i god tid innan tex sista vaccineringsdag.
En hov växer ungefär 1 centimeter i månaden. Om hästen arbetar på underlag som sliter på hovarna är det vanligt att den behöver vara skodd för att hoven ska skyddas mot slitage. En
godkänd hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen regelbundet, vanligtvis var 6:e–8:e vecka, men ibland oftare. På vintern när det är halt ute, eller om hästen ska ridas på gräs, kan det också vara nödvändigt att kunna skruva brodd i skon.
Här kan du läsa mer om - Skoning
Den forskning som finns visar att många hästar som arbetas med huvudlag någon gång får problem med bett eller bettrelaterade skador. Det betyder att du som ryttare/kusk måste arbeta förebyggande för att i möjligaste mån undvika munskador. I händelse av att en skada uppstår måste den få tid att läka ut.
Här kan du läsa mer om förebyggande mun- och tandkontroll - Hur kan jag förebygga?
Hästens vikt och hull påverkar hur hästen mår. Övervikt har bland annat visat sig öka risken för den allvarliga hovsjukdomen fång. Övervikt ökar även belastningen på hela rörelseapparaten och kan öka risken för hälta. Genom att ha koll på hästens vikt och hull kan du också beräkna en korrekt foderstat.
Läs mer här - Vikt och hull
och följ gärna länken till ”hullbedömning” - Hullbedömning - HästSverige
Hästen är det husdjur som reser mest, framför allt till tävlingar och träningstillfällen, och då kommer i kontakt med hästar från andra platser. Ridskolor och andra anläggningar tar emot nya hästar och får besök av ryttare som kommer från andra miljöer. Följden av detta blir goda förutsättningar för spridning av smittsamma sjukdomar, kanske med katastrofala följder. Alla som är aktiva i dessa miljöer måste därför ha en god förståelse för smittskyddets betydelse och följa ett antal enkla regler.
I Sverige förekommer några smittsamma sjukdomar som vi måste ha noggrann koll på och känna igen om de dyker upp - Smittsamma sjukdomar
Att hästarna är vaccinerade mot hästinfluensa är en självklarhet. Grundvaccinering med tre vaccinationer ska ske när hästen är föl/unghäst, därefter fyller man på med vaccin varje år. Här är det viktigt att du som hästägare har koll på datum så hästen inte behöver vaccineras om från grunden.
Här kan du läsa mer om vad som gäller kring vaccinering – Vaccinationer | Svenska Ridsportförbundet
Ett fungerande smittskydd är avgörande för att hålla alla hästar friska och förhindra utbrott av sjukdomar i stallet. Genom att följa några grundläggande rutiner kan du minimera risken för smittspridning och bidra till en säker och hälsosam miljö för dina hästar.
Här kan du läsa mer om hur smittskyddet kan utformas i praktiken - Smittskydd
Här nedan på HästSverige hittar du checklistor att skriva ut och sätta upp i stallet -
Smittsskyddsrutiner
Anläggning med stort flöde av hästar
Besök på anläggningen
Högrisker för smittspridning
Delta på kurs, evenemang eller tävling
Förberedande plan vid misstänkt smitta
Åtgärder vid smittsam sjukdom i stallet
Hästens välfärd - vårt ansvar
Vårt gemensamma ansvar är att behandla våra hästar med respekt och alltid vara lyhörda för deras absolut bästa. Vi får aldrig sluta ifrågasätta vad vi gör med våra hästar, hur vi gör det och varför. Genom att lära dig hur hästens kropp är uppbyggd och fungerar kan du ge den rätt skötsel, ställa lagom prestationskrav och säkra hästens hälsa och hållbarhet. Kunskap är bästa djurskyddet.
I Hästhållning med kvalitet finns olika checklistor för hästars bästa och säkerhet för både hästar och människor. Använd den gärna för att checka av vad som är bra och vad som kan förbättras i ditt stall.