Färger och tecken
Hästens hårrem skyddar mot både fukt, kyla och värme, och känselhåren runt mule och ögon hjälper hästen att ”känna” där den inte kan se.
Hästens hårrem delas upp i täckhår (päls eller hårrem) och skyddshår (pannlugg, man, svans och hovskägg). Dessutom har hästen känselhår. Hästar kan ha alla möjliga färger och tecken. Färgerna delas in i hela, blandade och brokiga, men sorteras först och främst utifrån tamfärg, viltfärg, och albinofaktor.
Tamfärg
Hela färger: Enkelt uttryckt kan man säga att en häst är svart, brun eller rödbrun (fux). Bruna hästar har bruna täckhår, men skyddshåren är svarta och även benen är ofta svarta.
En fux har rödbruna täckhår, och skyddshår i samma färg eller något ljusare.
En brun häst har bruna täckhår och svarta skyddshår.
Blandade färger: Skimmel och stickelhårig är exempel på när färgade och vita hår blandas. Skimlar kan vara konstanta i sin färg eller avblekbara. Vid varje hårfällning blir den avblekbara skimmeln ljusare och ljusare för att till sist bli helt vit. Hos den konstanta skimmeln förblir den grå färgen så gott som oförändrad genom åren.
En flugskimmel har övervägande vita täckhår, men vissa hår är mörkare.
Brokiga färger: Hästar med brokiga färger har flera stora tydligt avgränsade fält i vitt och någon grundfärg. Exempel är skäck och tigrerad, där den sistnämnda är prickig.
Skäck är ett exempel på en brokig färg.
Viltfärg
Viltfärgerna härstammar från forntidshästen och förekommer oftast i de lite äldre hästraser som från början var helt eller delvis vilda. Färgen black är en typisk viltfärg. Blacka hästar har en karakteristisk mörk rand, en så kallad ål, längs mankammen och ryggen. De kan också ha ”zebraränder” på framknän och hasor.
Albinofaktor
Albino kallas en människa eller ett djur som saknar pigment och därför har vit hud eller vit päls. Albinon har ofta blå ögon. Man säger inte att ljusa hästar har vit färg – de saknar nämligen inte pigment utan har enbart anlag som bleker pälsen, så kallad albinofaktor. När en del kallar en ljus häst för vit häst är det oftast en avblekt skimmel det handlar om.
Tecken
Hästar kan ha vita tecken och de sitter oftast på huvudet och på benen. Det finns ett antal olika varianter och benämningar.
Tecken på huvudet
- Vita hår i pannan (vhip)
- Stjärn (stj)
- Skjuten stjärn (skj stj)
- Ringstjärn
- Strimbläs (strbls)
- Oregelbunden stjärn
- Snopp (snp)
- Bruten bläs (brut bls)
- Genomgående bläs (gmbls)
- Lykta (lkt)
- Nosbläs (nsbls)
Tecken på benen
- Vit kronrand (vt krnd)
- Vit krona (vt kr)
- Vit kota (vt kota)
- Vit halvstrumpa (vt halvsmpa)
- Vit helstrumpa (vt helsmpa)
- Vit båda ballar (vt bball)
Här finns hästens tecken som pdf.
Signalementsbeskrivning
Hästens signalement är en beskrivning av hästen. Det talar om hästens ras och härstamning, registreringsnummer och chipnummer. I signalement ska också hästens namn, kön, födelsedatum, färg och tecken på ben och huvud, samt eventuella virvlar eller andra tecken, finnas med. Signalement finns till exempel med i hästens pass.
Hästpass
Alla svenska hästar ska ha ett pass, och dessutom chipmärks hästar i samband med att de registreras. I Sverige utfärdas hästpass (för respektive ras) av de avelsorganisationer som är godkända av Jordbruksverket. Hästpasset innehåller bland annat uppgifter om namn, födelseår, härstamning och signalement (konturdiagram). I hästpasset ska vaccinationer, laboratorieundersökningar, behandlingar gjorda av veterinär och använda läkemedel föras in. Hästpasset ska alltid följa med hästen vid veterinärundersökning, tävling, betäckning, försäljning, med mera. En ponny ska även ha ett mätintyg för att säkerställa vilken kategori den ingår i vid tävling.