Avel och uppfödning
Att föröka sig är en instinkt hos alla djur, även hos hästen. Könsdrifter och hormoner påverkar hästens beteende. Ston har regelbundna brunstintervaller som för en del individer märks i ändrat beteende. De allra flesta hingstföl som föds kastreras i ung ålder för att bli lättare att hantera.
Avel med hästar har bedrivits under mycket lång tid, förmodligen så länge som människan har haft hästar. Tidigt upptäckte dåtidens hästägare att vissa hästar var starkare, snabbare och hade bättre temperament än andra och att avkomman liknade sina föräldrar. Det blev bakgrunden till planmässig hästavel. Dels vill man förbättra hästarnas prestationer och exteriör, dels har det stor ekonomisk och arbetsmässig betydelse att hästen är frisk och skadefri, utvecklas tidigt, har bra temperament och är lättlärd. Det innebär att långt ifrån alla hästar är lämpliga att sätta i avel. Uppfödning av hästar är ett långsiktigt arbete som kräver stort engagemang och stor kunskap. Det är något alldeles fantastiskt att få föda upp ett föl, men det innebär även ett stort ansvar och mycket arbete.
Du kan läsa mer om avel och uppfödning på hästsverige.se.
Stoets dräktighet
För att stoet ska bli dräktigt behöver det vara friskt, i god kondition och i gott hull. Ett sto är dräktigt i ungefär elva månader. Första dräktighetsmånaderna kan stoet skötas om som vanligt men under de tre sista månaderna sker en stor tillväxt av fostret. Stoet kan då behöva ta det lugnare och fodermängden kan behöva ökas. Stoet behöver också cirka en månad före fölning vaccineras mot stelkramp och influensa så att det finns tillräckligt med antikroppar i råmjölken.
Fölning
Stoets dräktighetstid kan variera, så de sista veckorna före beräknad fölning gäller det att ha ordentlig koll på stoet. Tecken på att fölningen är nära kan vara att juvret växer och stoet får vaxproppar (råmjölk som torkat på spenen). Bäckenbanden som sitter vid sidan om svansroten blir också slappa inför förlossningen.
Stoet fölar ofta snabbt och utan hjälp, men det är viktigt att ha med en erfaren person och telefonnummer till veterinär tillgängligt. Misstänker du att något är fel–ring veterinär direkt!
Läs mer och se film om fölning på hästsverige.se.
För dig som är mer intresserad av avel erbjuder Hästsportens folkhögskola en webbaserad avelskurs, du hittar den här.