Vikt och hull

Hästens vikt och hull påverkar hur hästen mår. Övervikt har bland annat visat sig öka risken för den allvarliga hovsjukdomen fång. Övervikt ökar även belastningen på hela rörelseapparaten och kan öka risken för hälta.

Hull

Det finns två aspekter på vad hästen väger. Den ena är hull, egentligen fettansättningen på kroppen, och den andra är den faktiska vikten. Som hästägare behöver du ha koll på hur mycket din häst väger för att kunna avgöra hur mycket foder den ska ha eller till exempel veta hur du ska dosera avmaskningsmedel, som ofta ges efter hästens kroppsvikt.

Ytterligare ett exempel på att det är smart att veta hur mycket hästen väger är när den ska köras i transport. Varje hästtransport har en maxvikt angiven, och den får inte överskridas.

På vissa träningsanläggningar och veterinärkliniker finns en våg där hästen kan vägas med precision. Men du kan även uppskatta hästens vikt med hjälp av ett vanligt måttband. Mät omkretsen från en punkt precis bakom manken och runt hästens kropp. Förhållandet mellan omkretsen och hästens kroppsvikt är inte på något sätt exakt, men det kan ge en fingervisning om hur mycket hästen väger.

Det är viktigt att du lär dig bedöma hästens hull, eller fettdepåer. Att bara titta på om revbenen syns eller inte är en för osäker bedömning. Gör inte en foderstat utan att bedöma den enskilda hästens hull.

På webbplatsen Hästsverige kan du läsa mer om hur du beräknar hästens vikt.

Eftervård

Kyla och värme Att kyla hästens ben efter ansträngning kan vara en bra hjälp för att förebygga skador. Kyla hjälper ansträngda blodkärl att dra ihop sig och minskar risken för mikroskador i senor och ligament. Kylningen ska göras direkt efter ansträngningen. Det bästa sättet är att kyla med kallt rinnande vatten från framknä/has och nedåt i cirka 10–15 minuter. Det finns också produkter som kyllera, isbalsam och kylpaddar som enkelt fästs runt hästens ben. Värme får blodkärlen i kroppen att vidga sig och ger en bättre blodcirkulation och borttransport av såväl överflödig vätska som ökad genomströmning av blod. Det har en positiv inverkan på återhämtningen i vävnaden. Men att värma direkt i samband med till exempel en hård ansträngning eller en misstänkt överbelastning kan ge motsatt resultat. För att uppnå effekten av värme kan ett stallbandage med padd räcka. Bandaget ger ett visst stöd och motverkar att benet blir svullet. Det finns också ett stort antal liniment på marknaden. Tänk bara på att kolla så det inte är belagt med karens. Massage och stretching En häst kan jämföras med en idrottare. Båda har muskler som utför hårt arbete och som behöver återhämtning. Ibland uppstår spända områden i en muskel och då kan massage hjälpa. Massage ökar blodcirkulationen i musklerna och bidrar även till ett välbefinnande. Även att rykta hästen ordentligt ökar blodcirkulationen i kroppen. Stretching syftar till att hålla muskulaturen elastisk och smidig och kan vara bra för musklernas återhämtning efter träning. Viktigt är dock att det görs i samverkan med hästen så att det inte blir en dragkamp mellan dig och hästen. Ska du stretcha din häst bör du lära dig av en utbildad person.