Kunskap och rutiner

Det finns forskningsstudier som visar att skade- och sjukdomsrisken varierar mellan olika stall, olika ryttare och olika ridskolor. Vilken kunskap man har och vilka rutiner man följer är alltså viktiga när det kommer till hästens hållbarhet. Hästen har en stor inneboende kapacitet för arbete, jämfört med både människor och andra djur. Dagens sporthästavel har också gett hästar med en stor inneboende talang för exempelvis hoppning eller för att naturligt utföra dressyrrörelser. Men hästens kropp behöver byggas upp gradvis och förberedas för det arbete som ryttare begär, på samma sätt som hos en motionär eller idrottare.

Som ryttare måste man lära sig att ge hästen goda förutsättningar att utföra det man begär. Det handlar om alltifrån rätt omhändertagande med stallmiljö, mycket utevistelse och bra foder, men också att lär sig vad som är rimligt att begära av hästen i det utbildningsstadium och den fysiska form som hästen befinner sig i. Att ha koll på hästen och känna igenom senor, leder och muskler är viktigt för att i tid upptäcka eventuella avvikelser. En häst som tränas och matchas olämpligt, och till följd av det mest står skadad eller sjuk, kommer oavsett hur bra härstamning den har eller hur trevlig den är, inte ha någon chans att göra sitt arbete eller prestera på tävlingsbanan.

Eftervård

Kyla och värme Att kyla hästens ben efter ansträngning kan vara en bra hjälp för att förebygga skador. Kyla hjälper ansträngda blodkärl att dra ihop sig och minskar risken för mikroskador i senor och ligament. Kylningen ska göras direkt efter ansträngningen. Det bästa sättet är att kyla med kallt rinnande vatten från framknä/has och nedåt i cirka 10–15 minuter. Det finns också produkter som kyllera, isbalsam och kylpaddar som enkelt fästs runt hästens ben. Värme får blodkärlen i kroppen att vidga sig och ger en bättre blodcirkulation och borttransport av såväl överflödig vätska som ökad genomströmning av blod. Det har en positiv inverkan på återhämtningen i vävnaden. Men att värma direkt i samband med till exempel en hård ansträngning eller en misstänkt överbelastning kan ge motsatt resultat. För att uppnå effekten av värme kan ett stallbandage med padd räcka. Bandaget ger ett visst stöd och motverkar att benet blir svullet. Det finns också ett stort antal liniment på marknaden. Tänk bara på att kolla så det inte är belagt med karens. Massage och stretching En häst kan jämföras med en idrottare. Båda har muskler som utför hårt arbete och som behöver återhämtning. Ibland uppstår spända områden i en muskel och då kan massage hjälpa. Massage ökar blodcirkulationen i musklerna och bidrar även till ett välbefinnande. Även att rykta hästen ordentligt ökar blodcirkulationen i kroppen. Stretching syftar till att hålla muskulaturen elastisk och smidig och kan vara bra för musklernas återhämtning efter träning. Viktigt är dock att det görs i samverkan med hästen så att det inte blir en dragkamp mellan dig och hästen. Ska du stretcha din häst bör du lära dig av en utbildad person.