Longering
Ett bra tips för att hålla din häst frisk är att lära känna den väl samt förebygga och förhindra att smitta förs in i stallet
För att du ska se om din häst är sjuk och då kunna undvika att föra en eventuell smitta vidare så är det viktigt att du känner din häst och snabbt ser om något avviker från det normala.
Förebygg smitta
För att förebygga smitta ska du vara noga med att hålla nyinflyttade hästar avskilda från de övriga de första veckorna. Hästsmittor kommer oftast till anläggningar med en nyinflyttad häst. Stressen i samband med flytt, långa transporter och nya hästkontakter ökar risken för infektioner. Det en bra att ha ett utrymme som kan använda som karantäns- eller isoleringsstall.
Friska hästar riskerar att komma i kontakt med smittade hästar när de lämnar gården för träning, tävling, bete, stuteribesök, klinikbesök eller vid andra tillfällen. Även utrustning som kommer in i stallet eller anläggningen kan vara en smittorisk.
Blanda inte tävlingshästar med avelsston vid uppstallning. Om det blir aktuellt med uppstallning på ett stuteri, blanda inte ston med inkommande unghästar – de kan smitta stona på hösten vilket då kan leda till kastning under vårvintern. Detsamma gäller på ridskolan – blanda inte tävlingshästar med ridskolehästar – tävlingshästarna kan föra med sig smitta.
Tänk också på att:
- Byta kläder och skor när du går mellan olika stallar.
- Tvätta händerna med tvål och vatten och/eller handsprit.
- Håll avstånd och klappa inte på hästar du inte känner till.
- Använd alltid hästens egen utrustning.
Anmälningsplikt
Vissa sjukdomar är anmälningspliktiga, till exempel EHV-1 (abortvirus), kvarka och hästinfluensa. Med anmälningspliktig menas att du är skyldig att anmäla till veterinär om din häst insjuknar. Anledningen är att man vill försöka stoppa smittan och begränsa sjukdomen.
Läs mer om smittskydd på sva.se.