Stallet

Det allra vanligaste när man har hästar som tränas är att de går i hage på dagarna och står i stall på nätterna. Men ett stall är i sig inget måste för att hästar ska må bra. Så länge hästen har sällskap, tillgång till grovfoder, vatten och vindskydd kan den bo ute dygnet runt, året om – så kallad grupphästhållning

Box och spilta  

I traditionella stall står hästen i box eller spilta. Det är hästens rum. I en box står den lös och har utrymme att röra sig fritt. Svensk djurskyddslag bestämmer hur stor boxen ska vara i förhållande till hästens storlek. I en spilta står hästen uppbunden. Ett grimskaft löper genom en ring i väggen med en kloss i ena änden. Klossen gör att grimskaftet alltid hålls sträckt så att hästen inte kan trassla in sig i det. Spiltor räknas i dag som föråldrad hästhållning och allt fler stall byggs om så att alla hästar får stå i box.

Stallgången

Försök hålla stallgången helt fri från prylar och lösa föremål. Häng upp redskap, ryktpåsar med mera så att hästarna inte når dem. Ibland finns information uppsatt på boxdörren om vad som gäller för hästen, till exempel om den ska hanteras på ett speciellt sätt.

Sadelkammaren

För att hålla ordning på hästens saker är det viktigt att var sak har sin plats. Sadelkammaren ska gärna vara torr och lite uppvärmd eftersom sadlar och annat läder inte mår bra av kyla och fuktig luft. Av samma anledning hör blöta täcken inte hemma i sadelkammaren. För att det ska gå lätt och smidigt att hålla utrustningen ren är det bra om det finns tränskrok, sadelbock, sadeltvål och svampar i sadelkammaren eller i anslutning till vattnet.

Foderkammaren

Fodret förvaras i ett avskilt utrymme. Det är viktigt av flera skäl. En anledning är risken för att hästar kan komma lösa under natten, och om fodret ligger framme kan hästen äta mer än den mår bra av.

Kraftfoder ska förvaras i en stängd behållare. Dels för att förebygga gnagarbesök, dels för att undvika att lösa hästar kommer åt fodret.