Kratsa hovarna

Kratsa hovarna bör du göra i samband med att du ryktar hästen och när den har tränats eller varit ute i hagen. Det är viktigt att få bort stenar som kan ligga och klämma i hoven liksom gödsel och urinrester som kan ha en frätande effekt.

En häst som är ovillig att lyfta benen har vanligtvis någon obehaglig händelse i minnet. Det kan vara alltifrån att benet har lyfts för högt, till att den kan ha haft (har) ont eller kanske fått stå med benet i en vinkel som inneburit obehag.

Var mycket försiktig när du kratsar hovarna och se till att du inte riskerar att bli trampad på fötterna eller att få en spark.

Kratsa hovarna så här:

  1. Börja med framhovarna. Stå bredvid hästen med ryggen mot hästens huvud. Stryk ena handen längs hästens ben uppifrån och ner, lyft sedan upp hoven och ta ett stadigt tag om den.
  2. Kratsa hoven från strålen ner till hovens tådel. Om hästen är skodd, känn efter så skon och eventuella brodd sitter stadigt.
  3. Ställ försiktigt ner hoven när du är klar. Om du bara släpper ner hoven kan hästen uppleva det obehagligt.
  4. Fortsätt med bakhovarna. Stryk ena handen längs bakbenet från hasen och ner mot hoven. Lyft bakhoven och håll den sträckt en bit från hästen och ta samtidigt ett stadigt tag om bakhovens tådel. Låt bakbenet vila mot ditt knä och lår och kratsa på samma sätt som framhovarna. Om hästen är skodd, känn efter så skon och eventuella brodd sitter stadigt.
  5. Ställ försiktigt ner hoven när du är klar.