Träns

Tränset, huvudlaget som behövs för att kommunicera med hästen, ska ha rätt storlek och passa hästen.

transet.png

Tränset består av huvudlaget (nackstycket, sidstyckena, käkremmen och pannremmen), bett, tyglar och nosgrimma. Nosgrimmans funktion är att hålla ihop hästens över- och underkäke. Det finns flera olika varianter av nosgrimmor.

  • Den engelska nosgrimman är något bredare och kraftigare än övriga nosgrimmor. Spänn nosremmen ovanför tränsbettet så att den sitter innanför sidstyckena strax under kindbenet (cirka två centimeter).
  • Remontgrimman består av en nosrem som du ska spänna nedanför tränsbettet. Den här nosgrimman utvecklades för att användas på unga hästar i samband med att deras hörntänder utvecklades.

Bett

Det finns en mängd olika sorters bett, och för att välja rätt krävs stor kunskap. Gemensamt för alla bett är att de inverkar på hästens tunga och vilar på hästens laner – den tandfria delen i hästens mun. Det är först och främst viktigt att bettet passar den specifika hästens mun eftersom ett bett som inte passar kan skapa stort obehag för hästen. Även din egen känslighet i handen har betydelse för vilket bett du väljer att rida på. En för hård hand märks mer ju skarpare bettet är. Det finns även bettlösa huvudlag (exempelvis hackamore) som verkar genom tryck på nosryggen.

Det finns hästar som drar upp tungan när de rids och i vissa fall även lägger tungan över bettet. Tungproblem hänger ofta ihop med att hästen upplever, eller har upplevt, obehag av en för hård hand eller ett bett som inte passat. Ibland kan problemet lösas bara genom att du byter till en annan typ av bett.