Leda hästen

Att leda hästen (eller mer korrekt uttryckt föra hästen) är något du gör dagligen, och därför är det bra att veta hur det görs på ett säkert sätt. 

De flesta hästar leds flera gånger per dag. Redan i stallet och närmiljön läggs en viktig grund för kommunikationen mellan ryttare och häst. I stallmiljön leds hästen i regel med grimma och grimskaft, det gäller både till och från hagen och inne i stallet.

Hämta hästen i boxen

 • Gör hästen uppmärksam på att du kommer in i boxen eller om du närmar dig den bakifrån. Allt som rör sig plötsligt och okontrollerat kan göra hästen osäker. Därför ska du närma dig hästen lugnt, helst snett framifrån och tala lugnt till den, när du närmar dig. En häst iakttar ständigt sin omgivning och registrerar allt som händer.
 • Locka fram hästen mot boxdörren.
 • Ställ dig mellan hästen och boxdörren och sätt på grimman. Innan du sätter på hästen grimman bör du göra den uppmärksam på dig genom beröring. Som reaktion bör hästen vända sig mot dig. När den gör det sätter du på grimman och klappar hästen på halsen. Grimman dras nerifrån och uppåt över nosryggen och över öronen. Om grimman inte är hopknäppt, lägger du remmens öppna ände över halsen och knäpper ihop den med käkremmen. Grimman får inte sitta så hårt att den trycker, men inte heller så löst att grimman kan dras över hästens huvud.

Leda i grimma

 • Håll i grimskaftet, inte direkt i grimman för om hästen blir rädd för något kan den slita sig ifrån dig. Grimskaftet fästs i den mellersta ringen nedtill på grimman. Grimskaftet bör vara utrustat med karbinhake.
 • Vira aldrig grimskaftet runt handen, använd handskar och led bara en häst i taget.
 • Om hästen är väldigt pigg eller stark kan du koppla ihop grimskaftet med en kedja av metall. Lägg kedjan antingen under käken eller över nosryggen och fäst den i grimmans motsatta sidostycke.

Rätt ledd

 • Håll dig nära intill hästens vänstra bog. Det är den säkraste platsen där du också har bra uppsikt och kontroll. Om hästen har bråttom, rycker du snabbt i grimskaftet och höjer vänster hand i hästens ögonhöjd, för att få bättre kontroll över hästen.
 • Håll höger hand under käken eller bettringarna (med pekfingret mellan tyglarna). Detta gäller både för grimma och träns med tyglar.
 • Håll i änden av grimskaftet eller tyglarna med vänster hand.
  För höger hand framåt som en signal till hästen att den ska börja skritta. Du kan även förstärka signalen med en smackning. 
 • När du leder hästen genom en dörr eller grind, ställ upp dörren eller öppna alltid grinden helt så att dörren eller grinden inte slår igen och skadar hästen. Se även till att hästen kommer igenom hela dörröppningen innan du börjar vända den så att den inte stöter i dörrkarmen.
 • När du leder in hästen i boxen ska du se till att hästen är helt inne i boxen innan du vänder och släpper loss den.

Häst vid hand

Det finns tillfällen när du behöver visa upp hästen och hur den rör sig. Det kan till exempel vara vid en hästbesiktning, utställning eller unghästtest. I filmen nedan beskrivs hur du visar hästen på ett säkert och korrekt vis.