Dekorativ hästvård

Den mer dekorativa delen av hästvården handlar i första hand om att göra hästen extra snygg till tävling och utställning.

”Hästmodet” bestämmer ibland hur man och svans ska se ut. Under en period ryckte man manen så att den blev både tunnare och kortare, men att rycka är inte alltid så skönt för hästen, så lika vanligt i dag är att manen i stället klipps till önskad längd. Vid öronbasen, där nackstycket på träns och grimma ligger an, är det vanligt att manen snaggas. Även svansen klipps till önskad längd, någonstans strax ovanför bakkotan. För att svansen ska upplevas som rakt avklippt kan du behöva klippa något snett så att de yttre stråna blir cirka fem millimeter längre än de inre.

Du kan även trimma hästens huvud genom att klippa bort lite längre päls under ganascherna och käken. Det kan få hästens huvud att se ädlare ut. Däremot ska känselhåren på hästens mule aldrig klippas eftersom de fyller en funktion för hästen. Hästen använder de känselhåren för att känna sig fram till exempel när den inte ser gräset framför sig när den betar. Även hår på öron kan klippas genom att du håller ihop örat och klipper försiktigt längs kanten. Håret inuti örat skyddar mot smuts och insekter, så det ska du låta sitta kvar.

Ibland trimmas det även lite på hovskägget, men var försiktig då hovskägget också skyddar karleden. Du kan även smörja in hovarna med hovfett eller hovolja så att de ser svarta och glänsande ut.

Knoppa

Många flätar hästens man till tävling, särskilt när dressyr står på programmet. Att fläta manen (knoppa) är en konst, men med lite övning brukar de flesta lära sig att få till knopparna både snabbt och snyggt.

Gro¦ênt Kort 3579.jpg