Dekorativ hästvård

Den mer dekorativa delen av hästvården handlar i första hand om att göra hästen lite extra snygg till tävling och utställning. Och nog växlar modet alltid, på samma sätt som modet i de olika discipliner är stora. 

Hästarnas man och svans kan se olika ut beroende på hur modet svänger. Under en period ryckte alla manen så att den blev både tunnare och kortare, men lika vanligt i dag är att manen klipps till önskvärd längd. Vid öronbasen, där nackstycket på tränset och grimman ligger an, är det vanligt att manen snaggas. Även svansen klipps till önskad längd, någonstans strax ovanför bakkotan. För att svansen ska upplevas som rakt avklippt kan du behöva klippa något snett så att de yttre stråna blir cirka fem millimeter längre än de inre.

Du kan även trimma hästens huvud genom att klippa bort lite längre päls under ganascherna och käken. Det kan få se hästens huvud att se lite ädlare ut. Däremot ska känselhåren på hästens mule inte klippas, eftersom de fyller en funktion för hästen. Även öronen kan klippas genom att du håller ihop örat och klipper försiktigt längs kanten. Håret inuti örat skyddar mot smuts och insekter, så det ska du låta vara kvar.

Knoppa

Många flätar hästens man till tävling, allra helst när det är dressyr på programmet. Att fläta manen (knoppa) är en konst, men med lite övning brukar de flesta lära sig att få till knopparna både snabbt och snyggt.