Färger och tecken

Hästens hårrem skyddar mot både fukt, kyla och värme, och känselhåren runt mule och ögon hjälper hästen att ”känna” där den inte ser.

Hästens hårrem delas upp i vad som kallas täckhår (päls eller hårrem) och skyddshår (pannlugg, man, svans och hovskägg). Dessutom har hästen känselhår. Hästar kan ha alla möjliga färger och tecken. Färgerna delas in i hela, blandade och brokiga färger men sorteras först och främst utifrån viltfärg, tamfärg och albinofaktor.

Viltfärg

Viltfärgerna härstammar från forntidshästen och förekommer oftast i de hästraser som är lite äldre och från början var helt eller delvis vilda. Färgen black är en typisk viltfärg. Blacka hästar har en karakteristisk mörk rand, en så kallad ål, längs mankammen och ryggen. De kan också ha ”zebraränder” på knäna och bakhasorna.

hastensfarg.jpg

Tamfärg

Hela färger: Enkelt uttryckt kan man säga att en häst är svart, brun eller rödbrun (fux). Bruna hästar har bruna täckhår, men skyddshåren är svarta och även benen är ofta svarta. 

Blandade färger: Skimmel och stickelhårig är exempel på när färgade och vita hår blandas. Skimlar kan vara konstanta i sin färg eller avblekbara. Vid varje hårfällning blir den avblekbara skimmeln ljusare och ljusare för att till sist bli helt vit. Hos den konstanta skimmeln förblir den grå färgen så gott som oförändrad genom åren.

Brokiga färger: Hästar med brokiga färger har flera stora tydligt avgränsade fält i vitt och någon grundfärg. Exempel är skäck och tigrerad, där den sistnämnda är prickig.

Albinofaktor

Albino kallas en människa eller ett djur som saknar pigment och därför har vit hud eller vit päls. Albinon har ofta blå ögon. Man säger inte att ljusa hästar har vit färg – de saknar nämligen inte pigment utan har enbart anlag som bleker pälsen, så kallad albinofaktor. När en del kallar en ljus häst för vit häst är det oftast en avblekt skimmel det handlar om.

Tecken

Hästar kan ha vita tecken och de sitter oftast på huvudet och på benen. Det finns ett antal olika varianter och benämningar.

Tecken på huvudet

 1. Vita hår i pannan (vhip)
 2. Stjärn (stj)
 3. Skjuten stjärn (skj stj)
 4. Ringstjärn
 5. Strimbläs (strbls)
 6. Oregelbunden stjärn
 7. Snopp (snp)
 8. Bruten bläs (brut bls)
 9. Genomgående bläs (gmbls)
 10. Lykta (lkt)
 11. Nosbläs (nsbls)

Tecken på benen

 1. Vit kronrand (vt krnd)
 2. Vit krona (vt kr)
 3. Vit kota (vt kota)
 4. Vit halvstrumpa (vt halvsmpa)
 5. Vit helstrumpa (vt helsmpa)
 6. Vit båda ballar (vt bball)

hastens_tecken.jpg