Karriärövergång
En idrottskarriär innebär många olika övergångar, till exempel från junior till senior, från amatör till proffs, eller från aktiv idrottare till idrottspensionär. Vissa övergångar sker planmässigt, som när en idrottare förbereder sin sista säsong för att därefter avsluta karriären, men de kan också ske oförutsett, exempelvis när en skada sätter stopp för karriären. En övergång kan kännas rolig och utmanande, men i vissa fall kan den förändrade livssituationen komma att påverka ditt mående. Till exempel handlar det om att du måste kunna hantera att hamna lite längre ner i resultatlistan under ditt första år som senior, eller att kunna navigera ovissheten efter karriären när du ska hitta en ny sysselsättning. Forskningen visar att just elitidrottares karriärsavslut kan vara en situation med förhöjd risk för att uppleva psykiska symptom, framför allt när karriären avslutas oförutsett.
Ha därför gärna en annan sysselsättning (t.ex. ett jobb, en utbildning, ett projekt) vid sidan av din idrottssatsning, så att du lättare ska kunna hitta ett annat spår när karriären avslutas. Om detta inte är möjligt, på grund av din satsning, kan det vara bra att tänka igenom vad du skulle vilja göra efter din karriär, till exempel genom att utforska olika yrken eller kolla in möjliga utbildningar som du tycker verkar intressanta.
Vad kan du göra själv?
Om du upplever att ditt humör försämras på grund av förändrade omständigheter i din idrottssatsning rekommenderar vi dig att tänka på följande:
- Ta hand om dig själv. Se till att du har regelbundna mat- och sömntider och att du får i dig hälsosam mat. Minimera eller undvik intag av alkohol eller andra substanser.
- Boka in aktiviteter som du tycker om, även om du kanske inte helt känner för det just i stunden. Om du aktiverar dig med meningsfulla saker kan det hjälpa dig att skapa positiva känslor. Det kan handla om att måla, laga mat eller gå promenader i naturen. Helt enkelt något som du tycker är kul.
- Investera i ditt sociala liv. Kontakta dina vänner, försök lära känna nya människor eller var nära din familj. Sociala kontakter och socialt stöd är en viktig faktor för att må bra. Hitta mer information om socialt stöd här.
- Lär dig att hantera tankar och känslor på ett bra sätt eftersom det kan vara extra viktigt i utmanande faser där negativa tankar och känslor kan dominera. Mindfulnessträning kan vara bra för detta. Hitta mer information om mindfulness här.
- Ta reda på dina värden: Vad är viktigt för dig, innerst inne? Området värden beskrivs mer noggrant här.
- Prata med någon om hur du känner, till exempel en familjemedlem, vän eller tränare. Finns det någon i din omgivning, som kanske har gått igenom en liknande situation, som du kan utbyta erfarenheter med?
När och var ska du söka hjälp?
Om du upplever att din karriärövergång har triggat igång problem, såsom nedstämdhet, ångest och oro, beroende, stress eller sömnproblem, som gör att du har svårt att fungera normalt i din vardag, klicka på respektive problemområde för fler råd samt information om när och var du ska söka hjälp.
Om du känner att den förändrade situationen påverkar ditt mående, men att de upplevda symptomen är lindriga och inte påverkar avsevärt hur du fungerar i vardagen, rekommenderar vi dig att söka stöd i form av idrottspsykologisk rådgivning.
Mer information om karriärövergångar: