Identifiera riskzoner

I idrottsmiljön finns en rad riskzoner där otrygga situationer kan uppstå. En riskzon kan finnas var som helst, till exempel i fysiska miljöer, som en osund kultur i gruppen/föreningen eller i miljöer på sociala medier. Försök identifiera i vilka relationer, situationer och miljöer i och runt din grupps verksamhet som det finns risker, exempelvis risk för osunda träningsmetoder, trakasserier eller sexuella övergrepp. Titta särskilt på de miljöer där barn och ungdomar simidrottar och ta hjälp av rubrikerna över riskzoner nedan.

I samtalsunderlagen Identifiera riskzoner (pdf) och Identifiera riskzoner - aktiva (pdf)finns frågor som du tillsammans med dina ledarkollegor och aktiva kan arbeta med för att identifiera riskzoner.

Ta gärna del av den forskning som Centrum för idrottsforskning sammanställt under temarubriken Vägen till en tryggare idrott.

Exempel på olika riskzoner:

Tystnadskultur

Något som kännetecknar en tystnadskultur är att de som är en del av den vet att vissa saker kan de inte prata högt om. En tystnadskultur kan finnas i organisationer men också hos enskilda personer, och den bidrar till att det känns mer otryggt att berätta än att vara tyst. Att prata öppet är förknippat med vissa risker, exempelvis att bli ifrågasatt, anklagad eller utfryst. En anledning att vara tyst kan också vara att inte vilja förstöra för sitt lag, sin tränare, sin förening eller sin idrott.

Personkult

Ibland utvecklas en idoldyrkan knuten framför allt till enskilda ledare, särskilt om personen i fråga är karismatisk eller framgångsrik. Detta ökar risken att personer runt ledaren om avfärdar signaler om missförhållanden och olämpliga beteenden.

Felaktiga idéer om övergrepp, förövare och utsatt

Okunskap och fördomar kan göra det svårt att förebygga eller hantera problem. Bestämda idéer eller uppfattningar om till exempel hur en förövare ser ut, hur en utsatt beter sig eller hur ett övergrepp går till, kan bidra till att övergrepp inte upptäcks eller tas på allvar när någon larmar. Det är därför avgörande att du och andra ansvariga skaffar kunskap.

Känsliga situationer och nära relationer

Det är viktigt att behålla de nära relationerna och förtroendena mellan människor – det är något av det finaste med idrotten. Samtidigt är relationen mellan ledare och aktiva en riskfaktor eftersom det är en ojämn maktrelation. En konkret risksituation är när en ledare befinner sig ensam tillsammans med en eller flera aktiva. Det gäller inte minst i situationer som kan uppfattas som känsliga eller olämpliga och när det rör sig om barn och ungdomar. Även privat kontakt mellan ledare och enskilda medlemmar (särskilt barn och ungdomar) kan innebära en risksituation.

Slutna och täta idrottsmiljöer

En sluten och tät verksamhet medför en del risker. Slutna idrottsmiljöer präglas ofta av en tystnadskultur – det finns starka vänskapsband och ingen vill riskera dem eller “förstöra” för gruppen. Bristande insyn från till exempel vårdnadshavare och små möjlighet för de aktiva att påverka verksamhetens inriktning riskerar att leda till en otrygg eller osund idrottsmiljön.

Alkoholkonsumtion

Alkohol kan förutom risk för ohälsa innebära en säkerhetsrisk och risk för otrygghet både för den som dricker och för dem runt personen. Alkohol ska inte förekomma alls i samband med barn- och ungdomsverksamhet.

Osunda idéer om vikt, kropp och mat

Det är viktigt att idrottare äter rätt, särskilt när de är unga och kroppen växer. Därför måste du ge unga aktiva information som hjälper dem att tänka kring mat och att äta sunt. Osunda eller felaktiga föreställningar om vikt, kropp och kosthållning som förekommer i en idrottsmiljö kan öka risken för både skador och ätstörningar. Det är viktigt att ha du har rätt kunskap och är medveten om att idrotten omges av starka ideal som påverkar den aktiva. Som tränare ska du inte kommentera vikt och kroppsform eller uppmuntra till viktnedgång. Du ska undvika att prata om kroppsviktens koppling till prestation. Fokusera i stället på träning, kost, optimal återhämtning och välbefinnande som prestationsfrämjande faktorer.

Osunda idéer om skador, sjukdom och smärta

Det är viktigt att du som tränare eller ledare reflekterar över hur du pratar om skador, sjukdom och smärta med dina aktiva. De aktiva behöver förstå att det inte är en naturlig del av idrottandet.

Fysiska miljöer

Vissa fysiska miljöer inom verksamheten kan vara särskilt riskfyllda när det gäller våld, bland annat omklädningsrum. Det kan också vara en risk att dela anläggningen eller andra områden i och runt simhallen med allmänheten. Det är viktigt att du funderar över vilka fysiska miljöer de aktiva befinner sig i och hur tryggheten för dem ser ut i dessa miljöer.

Resor

Simidrotten och idrotten generellt innefattar ofta många resor, och de kan innebära begränsad vuxennärvaro. Resor till och från tävling är en del av idrottsmiljön, och du tillsammans med övriga ledare samt vårdnadshavare ansvarar för att miljön är trygg.

Användande av bilder från verksamheten

Det kan vara både roligt och viktigt med bilder från föreningen, men innan du fotograferar medlemmar måste du be om tillstånd. Om du fotograferar barn måste vårdnadshavare ge sitt godkännande. Var försiktig och sprid inte bilderna på sociala medier innan du vet att det är okej.

Tillbaka till Sociala medier Tillbaka till Förebygga