Sexuellt våld

Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och alla ska skyddas från alla former av sexuella trakasserier och övergrepp.

Definition

Sexuellt våld kan innebära olika former av sexuellt påtvingade handlingar. Det kan till exempel vara att tvinga någon att se på pornografi, att tvinga hen att ha samlag utan samtycke, att utsätta hen för sexuella trakasserier eller att använda ett sexuellt kränkande språk.

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är en form av diskriminering. När en person blir utsatt för en handling av sexuell natur som är kränkande räknas det som sexuella trakasserier. Sexuella trakasserier är straffbara enligt lag. Exempel på sexuella trakasserier är att

  • ta på någon på ett sätt som personen tycker är obehagligt eller skrämmande
  • prata om eller kommentera någon på ett sexuellt sätt som personen upplever som obehagligt.

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är när någon utsätts för en sexuell handling mot sin vilja. Detta gäller även om det inte kan rubriceras som brott enligt lagen. Exempel på sexuella övergrepp att

  • tvinga någon att se på en sexuell handling
  • göra något sexuellt mot en person som varken kan uttrycka sin vilja eller skydda sig
  • fotografera eller filma någon i sexuellt syfte
  • försöka köpa eller byta till sig sex eller bilder.

Sexuella övergrepp och trakasserier gentemot barn kännetecknas av att förövaren utnyttjar barns beroendeställning och att barnet utsätts för sexuella handlingar eller trakasserier som de inte förstår. Om du misstänker eller känner till sexuella övergrepp ska du anmäla dem direkt. Tänk på att barn under 15 år anses vara för unga för att ge samtycke vilket betyder att alla sexuella handlingar med barn under 15 år är olagliga, oavsett vad barnet uttrycker.

Grooming

När vuxna utvecklar nära kontakter med barn i syfte att utnyttja dem sexuellt kallas det för grooming.   Det kännetecknas av att förövaren bygger upp ett förtroende och en stark relation till ett potentiellt offer för att allt eftersom sudda ut gränser. På så vis bryter förövaren ner bilden av vad som är normalt och acceptabelt för att sedan kunna begå övergrepp. Ofta sker grooming via kommunikation på sociala medier och mobiltelefoner.

Gråzoner

Vissa relationer hamnar i etiska, professionella, regelmässiga eller lagliga gråzoner, alltså ett gränsland mellan det som är tillåtet och otillåtet. Sådana typer av gråzoner går även att finna inom idrotten, till exempel om det uppstår en sexuell relation mellan en tränare och en aktiv. Även i de fall då dessa relationer inte är olagliga är de ofta inte lämpliga eftersom tränaren alltid befinner sig i en maktposition i förhållande till den aktiva.

Hur kan du som tränare motverka sexuellt våld?

Att arbeta för att motverka sexuellt våld kan kännas tungt och jobbigt, men det måste det inte vara. Det är viktigt att du som ledare visar att sexuellt våld aldrig är okej. Det gäller att du säger ifrån direkt om du ser något.

Det är viktigt att alla är medvetna om sina rättigheter, det vill säga att kroppen är deras egen och att de alltid har rätt att säga nej till beröring som inte känns bra. Om du och de aktiva pratar om kropp, närhet, sexualitet och sådant som sker på nätet, kan du hjälpa de aktiva att få en sund bild av sig själva och andra. Förhoppningsvis kan detta även göra det lättare för personer som bli utsatta att våga berätta vad som har hänt.

Ett exempel på hur du kan arbeta och prata tillsammans med de aktiva om sexuella övergrepp och trakasserier är Rädda Barnens material Stopp! Min kropp! och arbetsmaterialet till Barnens spelregler. Materialet finns under Att ta samtalet vidare; För aktiva.

talk-bubble-reflektera-bla.png Reflektera

Fundera kring de här frågorna och diskutera gärna med någon i din närhet.

  • Vad gör du om du upptäcker att en ledare inom verksamheten utövar någon form av sexuellt våld, antingen gentemot en aktiv eller mot annan ledare?
  • I vilka miljöer i verksamhet är riskerna för sexuellt våld särskilt stora?
  • Hur kan du arbeta för att minimera dessa risker?



Tillbaka till Psykiskt våld Till Fysiskt våld