Struktur och rutiner

Det förebyggande arbetet för att skapa trygga idrottsmiljöer i en förening handlar till stor del om att skapa strukturer och rutiner. Föreningen kan till exempel ha rutiner för kontinuerlig utbildning av ledare och förtroendevalda när det gäller föreningens värdegrund och trygg idrott.

Rutiner gör det tydligt för dig och för alla medlemmar vilket stöd som finns att få och hur föreningen ställer sig i olika frågor. En tydlig struktur kring till exempel återkommande utbildningar leder till att fler har kunskap om hur de kan skapa en trygg idrottsmiljö. När föreningen återkommande informerar om och utbildar kring trygga simidrottsmiljöer vågar fler säga till om något har hänt eftersom de vet hur detta kommer att hanteras i föreningen. Styrelsen ansvarar för att fastställa och kommunicera föreningens policyer och strukturer. Du som tränare eller ledare är sedan ansvarig för att verksamheten bedrivs i linje med dessa styrdokument.

Gruppens spelregler

Att gemensamt bestämma strukturer och rutiner tillsammans med de aktiva gör att de vet vad som förväntas när de kommer till en träning eller tävling. Detta skapar trygghet i gruppen. Ett exempel på hur du kan arbeta med strukturer och rutiner med de aktiva är att gemensamt arbeta fram gruppens spelregler.


Precis som filmen tar upp finns det olika typer av regler som gruppen bör komma överens om. Strukturregler hjälpa de aktiva att känna sig trygga genom att de vet vad de kan förvänta sig, till exempel regler för vad alla ska göra före och efter träningen. Trivselregler är också viktiga för att stärka ett positivt klimat i gruppen, till exempel regler om hur de aktiva ska bete sig mot varandra och vad de ska göra om någon beter sig illa.

Gruppens spelregler (pdf) tydliggör hur du kan arbeta med spelregler i din verksamhet.

Trygghetsarbetet i den dagliga verksamheten

Att komma överens om gruppens spelregler är ett sätt att jobba med miljön och tryggheten i gruppen du leder. Det avgörande för ett långsiktigt deltagande inom simidrotten är att en individ mår bra i det sammanhang hen befinner sig i. Men att arbeta för en trygg idrottsmiljö kräver kontinuitet och progression – det räcker inte att vid ett tillfälle diskutera hur aktiva och ledare ska vara mot varandra. De satta reglerna bör innefatta hela verksamheten och diskuteras återkommande. 

Du som möter simidrottarna har möjlighet att i den dagliga verksamheten diskutera och jobba med sådant som stärker alla i gruppen. Bland annat kan du utbilda de aktiva i deras rättigheter, hur de bör behandla varandra och vart de kan vända sig om de behöver prata med någon eller om något har hänt. 

Under Att ta samtalet vidare, För aktiva finns åldersanpassat material som du kan arbeta med i din grupp. 

Tillbaka till Registerutdrag Till Delaktighet och involvering