Vad gör du om någon drabbas?

Ingen ska utsättas för våld inom idrottsrörelsen, och alla tränare och ledare måste kontinuerligt arbetar med att förebygga våld inom föreningens verksamhet. Men trots ett aktivt arbete för att skapa trygga miljöer förekommer ibland våld, och då måste du och övriga ansvariga hantera det.

I filmen nedan möter du Anders Jorlin, en av två idrottsombudsmän på Riksidrottsförbundet (RF) som förklarar hur du kan gå till väga när något har hänt inom verksamheten samt hur du kan få stöd av idrottsombudsmannen.


Om du är orolig över någonting i din förening

Svensk Simidrott rekommenderar att du alltid försöka lösa problem och konflikter som uppstår med dialog. Om du däremot är orolig för ett barn eller en ung person eller om du misstänker brott ska du alltid söka stöd. Nedan finns ett flödesschema som visar vart du ska vända dig för att få stöd om du upplever en otrygg idrottsmiljö inom Svensk Simidrott.

Ärendehantering flödesschema.jpg

I första hand ska du vända dig till föreningens styrelse. Styrelsen har det övergripande ansvaret och kan till exempel avsluta ett samarbete med en tränare. 

Det kan finnas hinder för att du ska vända dig till föreningens styrelse, till exempel personkopplingar eller att oron är kopplad till styrelsen. Då kan du höra av dig till Svensk Simidrott och/eller sakkunniga i barn- och ungdomsidrott inom RF-SISU:s distrikt. Svensk Simidrott SSF och RF-SISU distrikten kan sedan hjälpa dig att föra en dialog med föreningen eller hänvisa dig vidare.

Svensk Simidrott har etablerat mailadressen tryggsimidrott@svensksimidrott.se dit du kan rapportera missförhållanden inom simidrotten. Mailadressen hanteras av ansvariga för ärendehantering inom Svensk Simidrott. Vid kontakt behöver du inte kunna bevisa missförhållanden, men du måste redovisa dina skäl för att du är orolig.

När du kontaktar Svensk Simidrott ska du

  • beskriva anledningen till din oro
  • lämna kontaktuppgifter så att Svensk Simidrott kan kontakta dig.

Kontakta polisen vid brott

Grundregeln är att idrottsrörelsen själv hanterar ärenden som bryter mot RF:s stadgar. Misstänker du brott ska du kontakta polisen. Om du är osäker så hjälper idrottsombudsmannen dig. Undvik att själva försöka utreda vad som har hänt om du tror att det kan bli ett polisiärt ärende.

Ansvarsnämnden

Ansvarsnämnden hanterar bland annat bestraffningsärenden inom Svensk Simidrott. Nämnden arbetar ungefär som en domstol och kan bestraffa medlemmar inom idrottsrörelsen med tillrättavisning, böter och avstängning. Ansvarsnämnden hanterar förseelser som beskrivs i RF:s stadgar under bestraffningsärenden.

Information om Ansvarsnämnden och anmälan (Svensk Simidrotts webbplats).

Kontakta socialtjänsten vid oro för barn och ungdomar.

Som ledare i en ideell förening omfattas du inte av kravet att anmäla till Socialtjänsten, men alla uppmanas att anmäla eventuella misstankar om att barn eller ungdomar far illa till socialtjänsten. Föreningen bör utse en person som ansvarar för anmälningar till socialtjänsten och som medlemmarna kan vända sig till ifall de är osäkra på vad de ska göra. Många kommuner har också tips för rutiner kring hur en ideell förening ska gå till väga om barn eller ungdomar misstänks fara illa.

För mer information gällande anmälan till socialtjänsten läs sida 23 i foldern Skapa Trygga Idrottsmiljöer (pdf).

Rädda barnen har skapat foldern: Vid oro för ett barn (pdf), som innefattar vägledning och checklista vid oro för att barn far illa.

Stöd om du har frågor om våld och kränkningar

Webbplatsen UMO.se har sammanställt en lista med ställen dit personer kan kontakta om de behöver stöd eller bara vill prata med någon. De kan oftast vara anonyma. En del ställen har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan. På vissa ställen kan personer få stöd på andra språk än svenska. Några av ställena finns särskilt till för vissa åldrar eller kön, men de brukar kunna tipsa om andra ställen om det behövs.

UMO:s lista på ställen du kan kontakta om du behöver stöd.

Några viktiga nummer om du behöver stöd vid olika former av våld eller oro:

  • SOS Alarm: 112.
    Vid akut fara för liv eller egendom.
  • Polisen: 114 14.
    För rådgivning kring vad som är ett brott eller hur en situation ska hanteras. Här kan du anmäla brott.
  • Sjukvårdsrådgivningen: 1177.
    Råd och stöd kring sjukdom och skada
  • Idrottsombudsmannen: 08 627 40 10.
    Stöttar och ger råd när idrottens värdegrund bryts.
  • BRIS stödlinje för barn upp till 18 år: 116 111.
    Finns även möjlighet att mejla och chatta
  • BRIS stödlinje för idrottsledare: 077 440 00 42.

 

Tillbaka till Agera när något händer Till Quiz - Vid oro eller om någon drabbas