Agera när något händer
Alla har rätt till en trygg och positiv idrottsmiljö, och alla inom idrottsrörelsen delar ett ansvar att arbeta för att uppnå just detta.
Det är alltid ditt ansvar som tränare och ledare att vara uppmärksam på och agera när en aktiv visar att hen inte mår bra. Du och alla andra som har en formell maktposition är skyldiga att värna om de barn, ungdomar och andra aktiva som finns i verksamheten. Detta innebär att arbeta för en trygg miljö och våga agera om någonting skulle ske. Det gäller att du reagerar och agerar i ett tidigt skede när du ser något som inte är okej. Säg alltid ifrån om du ser tendenser till dåliga beteenden och grovt språk eller om någon utför någon form av våld.
Agera även vid lindrigt våld.
- Om du ser någon utföra någon form av våld – agera genast.
Förklara varför våld är fel och hur de inblandade personerna ska göra istället. Kanske har föreningen eller gruppen gemensamma spelregler som du kan referera till. - Prata med den/de som har gjort det oacceptabla beteendet, och försök vara så konkret som möjligt.
- När det handlar om barn och ungdomar ska du kontantakta vårdnadshavare och informera om situationen. Berätta hur du har agerat och kommer att agera framöver. Se vårdnadshavare som ett stöd i att hantera situationen.
- Följ upp situationen, både med den som har blivit utsatt för lindrigt våld och med den som har utfört handlingen. Bedöm om situationen har förändras till det bättre eller om du måste agera ytterligare.
Att tänka på om någon berättar
Ibland berättar personer om saker som kan göra dig orolig, men det är ändå viktigt att du lyssnar på den som berättar. Det kan vara jättejobbigt att berätta, och det är viktigt att du lyssnar. Försök skapa en lugn miljö för samtalet och respektera personens tid. Det är inte ovanligt att personer som berättar om missförhållanden eller olika former av våld blir bemötta med tvivel eller tystnad. Det är därför angeläget att du visar att tar det personen säger på allvar.
Nedan finner du en film med Selene från föreningen MIND där hon understryker vikten att våga fråga och att vara en god lyssnare.
Om det är ett barn som berättar något är det viktigt att komma ihåg att det är ditt ansvar att se till att barnet är skyddat och att du agerar. Många barn berättar för en vuxen just för att de vill att något ska hända, även om det kan kännas obehagligt. Tänk på att inte lova saker som du inte kan hålla, till exempel att du inte kommer att berätta för någon. Du kanske känner att du inte vill svika ett förtroende genom att berätta eller anmäla. Förklara för barnet att du vill barnets bästa och att du inte kommer göra något i hemlighet.
Du som tränare eller ledare har en viktig roll för att stötta de aktiva och arbeta för en trygg idrottsmiljö, och du har rätt till stöd av din förening för att veta hur du ska göra. Som medlem i en förening bör du komma ihåg att du är en del av ett sammanhang, och det finns därför hjälp och stöttning att få om något skulle ske inom din verksamhet. Du har möjlighet att få stöd både inom din egen förening och av idrottsrörelsen samt samhället som helhet.
Unicef har skapat Barnkonventionen och föreningsidrotten. I denna kan du bland annat finna Checklista för samtal med barn.
Tillbaka till Om något händer | Till Vad gör du om någon drabbas? |