Tillit och förtroende

Ditt ledarskap påverkar klimatet i gruppen, det vill säga vilken typ av normer, värderingar och kultur som finns i gruppen. Hur du agerar i olika situationer är avgörande för om dina aktiva ska känna tillit till dig och ha förtroende för dig samt känna sig trygga, trivas och må bra i din verksamhet. Dina beteenden behöver vara förutsägbara och konsekventa – de aktiva bör veta vad de kan förvänta sig av dig som tränare eller ledare. 

Känner dina aktiva tillit och har förtroende för dig är det mer sannolikt att de vågar berätta och anförtro sig till dig när de inte mår bra eller om något inte står rätt till.

Skapa en trygg miljö

Genom att skapa en miljö och ett klimat i gruppen där alla kan känna sig trygga, sedda och välkomna kan du skapa förutsättningar för att de aktiva ska ha förtroende för dig. Du kan skapa en trygg miljö på flera olika sätt, till exempel genom att säga till när någon inte beter sig enligt gruppens spelregler eller säger något kränkande. Genom att säga ifrån och markera mot kränkande behandlingar visar du att alla är välkomna och respekterade för dem de är.

När det handlar om att visa och instruera aktiva är det viktigt att du först frågar om det är okej ifall du behöver ta i den aktiva. Det är också bra att informera om vad du ska göra och varför. Tänk på att det alltid ska vara minst två vuxna tränare eller ledare under aktiviteter.

Glädje och gemenskap

Som tränare är du en viktig pusselbit för att de aktiva ska få uppleva glädjen och gemenskapen i simidrotten. Du kan utforma träningen så att de får möjlighet att lyckas och utvecklas. Genom att fokusera på vad de aktiva gör bra och ge dem positiv feedback bidrar du till att öka den positiva upplevelsen av simidrotten. Stöd och positiv feedback ökar möjligheten att de aktiva vill fortsätta utvecklas, vågar prova nytt och utmanar sig själva.

Variera gruppindelningen under träning och tävling så att alla får möjlighet att träna med och lära känna alla i gruppen. Sociala aktiviteter utanför träningen kan också hjälpa deltagarna att lära känna varandra bättre. Gemenskap och tillhörighet i en grupp är, precis som delaktighet, en viktig grundpelare för att de aktiva ska uppleva inre motivation.

Samtalskultur

Genom att låta de aktiva få prata till punkt och lyssna på dem utan att avbryta dem visar du att du värdesätter deras åsikter. Det gör det lättare för de aktiva att visa sig sårbara och dela jobbiga erfarenheter och känslor. Det ska vara okej att prata om både roliga och jobbiga saker och att visa olika typer av känslor.

De aktiva bestämmer om de vill delta

Det kan låta hårt, men du kan inte tvinga någon att göra något. Det du kan göra är att erbjuda en rolig och utvecklande verksamhet. Självklart ska du stötta och motivera de aktiva att genomföra aktiviteten och förklara för dem varför de bör gör vissa saker, men det är i slutändan upp till den aktiva om hen vill delta eller inte. Det är till exempel inte okej att tvinga en deltagare i simundervisningen att doppa huvudet eller hoppa från kanten. Om deltagaren inte vill ska du respektera det beslutet. Detsamma gäller övrig simidrottsträning.

Våga fråga!

Visa dina aktiva att du bryr dig om hur de mår och att du finns tillgänglig om de vill prata. Våga fråga om något inte verkar vara okej.

 

talk-bubble-reflektera-bla.png Reflektera

Fundera kring de här frågorna och diskutera gärna med någon i din närhet.

  • Vad tycker du visar att de aktiva känner tillit och förtroende?
  • Har du och de övriga ledarna tillräckliga kunskaper för att skapa tillit och trygghet i föreningen? Om inte, hur kan du skaffa mer kunskap?

Vill du lära dig mer om vad du kan göra om någon du leder mår dåligt? Föreningen Mind har skapat en webbutbildning för just detta.

Till Minds webbutbildning.

Tillbaka till Delaktighet och involvering Till Maktförhållanden