Sociala relationer
Ett område av betydelse för vår psykiska hälsa är våra sociala relationer. Positivt upplevda sociala relationer kan få oss att må bra. Däremot har alla inte samma behov av relationer eller sociala interaktioner, utan det är individuellt.
Det du bland annat kan göra för att optimera din psykiska hälsa är att först och främst ta hand om dina goda relationer med personer i din närhet, till exempel familjemedlemmar, kompisar, lag- eller klubbkamrater eller jobbkollegor. Det är dock enklare sagt än gjort, ibland kan det upplevas som svårt att lägga tid och energi på sociala relationer. Du kanske upplever att du inte har tid, eller prioriterar annat som dock i det långa loppet kanske är mindre givande. Eller så träffar du människor “fysiskt”, men är ändå inte riktigt närvarande i samtalen; du kanske är orolig inför nästkommande utmaning eller upptagen med din mobil, vilket oftast leder till att mötet inte upplevs som särskilt givande.
På grund av den viktiga roll som sociala relationer har på vår psykiska hälsa, kan det vara bra att fundera på hur du kan utveckla och vidmakthålla ditt sätt att umgås med de personer i din omgivning som är viktiga i ditt liv.
Vad kan du göra själv?
- Fundera över vilka personer i ditt sociala nätverk som du gärna skulle vilja träffa mer. Kontakta dem och boka in en träff. Om du känner att tiden är knapp så kanske ni kan träffas över en lunch.
- Fundera över hur du skulle kunna träffa nya människor. Kanske kan du anmäla dig till en kurs där du potentiellt träffar nya människor? Eller så försöker du vara öppen i samband med samlingar, träffar och inbjudningar för att se om det finns någon som kan kännas intressant att lära känna bättre. Ibland räcker det att vara uppmärksam på de personer som du redan känner väl i din omgivning. Det kanske kan vara intressant att tillbringa lite mer tid med den nya spelaren i laget?
- Försök att vara fullt närvarande i stunden när du väl träffar andra människor. Kvaliteten i de sociala möten som blir av, och det upplevda utfallet, beror mycket på om du är närvarande i stunden. Om du inte distraheras av mobilen (ett tips är att lägga bort den så den inte syns eller ställ in den på stör ej) eller av dina egna tankar, och fullt ut kan koncentrera dig på det som sägs och görs under samtalet, kommer du troligtvis få ut mer av mötet. Du kommer på det sättet också känna mer tillhörighet med personen du pratar med.
- Utveckla dina samtalsfärdigheter. Fråga din samtalspartner hur hen har det i livet, lyssna noggrant och hoppa inte in med råd och tips om hur hen kan hantera sina utmaningar. Lär dig aktivt lyssnande, där du lyssnar, summerar och sedan repeterar vad du hört. Detta leder till att din samtalspartner inser att du lyssnat fullt ut och förstått vad hen har sagt. Se till att personen känner att hen har blivit hörd, accepterad och förstådd. Då kanske hen gör samma sak med dig.
- Våga också prata om dig själv. Berätta hur du mår och vad du handskas med i livet. Var inte rädd för att berätta om utmanande saker eller situationer i ditt liv, det kan skapa ett öppet samtalsklimat och öppna upp för utbyte av tankar om livets utmaningar. Kanske har personen du pratar med upplevt något liknande som du har, men ännu inte vågat prata om det?
- Tänk på att alla människor kan göra fel ibland. Var inte rädd att be om ursäkt om du har gjort något mindre bra gentemot någon annan. Och likadant, var öppen för andras ursäkt om de har trasslat till något. Det är en viktig färdighet, bland annat för att kunna vidmakthålla sociala relationer även under stormiga tider.
Lästips
Läs mer om vikten av sociala relationer för elitidrottare här
Övningar
För att utöka din förmåga att vara närvarande i nuet:
I övningen Andningsankare tränar du färdigheten att kunna behålla din uppmärksamhet på en och samma sak (andningen), samt kunna notera när din uppmärksamhet vandrar iväg till något annat.
Avsätt lite tid (ca 10 min), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.
I denna övning tränar du färdigheten att kunna flytta din uppmärksamhet till olika ställen, och att bli bättre på att notera när din uppmärksamhet vandrar iväg till något annat.
Avsätt lite tid (ca 10 eller 25 min. beroende på vilken variant du väljer), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.
Kroppsskanning – kort variant (ljudfil)
Kroppsskanning – lång variant (ljudfil)
I övningen tränar du på att notera när tankar, känslor, kroppsliga sensationer eller ljud fångar din uppmärksamhet. Du tränar på att benämna dessa upplevelser och att sedan föra tillbaka din uppmärksamhet till din andning igen.
Avsätt lite tid (ca 10 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.
Övningen lämpar sig särskilt bra innan du påbörjar en ny aktivitet, till exempel när du kommer från skolan/arbetet och ska inleda ett träningspass. Med hjälp av övningen kan du bli mer närvarande i stunden.
Avsätt lite tid (ca 4 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.
Den här övningen passar bra när du upplever hög stress. Den kan hjälpa dig att förankra dig i nuet, vilket ofta upplevs som stressreducerande.
Avsätt lite tid (ca 5 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.
Övningen fokuserar på att framkalla bilden av ett berg. Berget kan påminna dig om att förbli stabil och balanserad även i stormiga tider. Övningen kan hjälpa dig att framkalla en känsla av stabilitet och ro.
Avsätt lite tid (ca 15 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.
I övningen kommer du att träna på att föra uppmärksamheten till olika stimuli, som kroppsliga förnimmelser, ljud, andning och tankar.
Avsätt lite tid (ca 5 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.
Lägg märke till kropp (ljudfil)
Övningen är inspelad av Mikael Nilsson och Henrik Andersson.
I övningen beskrivs tre olika varianter för hur du kan träna på att bli mer närvarande i nuet, genom att genomföra vardagliga aktiviteter på ett närvarande sätt.
Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och testa de olika varianterna. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.
Om du föredrar att genomföra mindfulnessträning själv utan en guidad inspelning, kan du med hjälp av våra instruktioner träna på egen hand.
Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och börja träna. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.
När och var ska du söka hjälp?
Om du känner dig ensam på ett icke önskvärt sätt och aktivt vill jobba med att förbättra eller utvidga dina sociala kontakter för att optimera din psykiska hälsa, eller om du vill ta tag i konflikter som uppstått mellan dig och personer i din omgivning, rekommenderar vi dig att söka stöd i form av idrottspsykologisk rådgivning. Kontaktmöjligheter hittar du i avsnittet Hjälp att få.