Depression

Att känna sig ledsen eller nedstämd är vanligt och händer alla ibland. Om nedstämdheten håller i sig under längre tid, och du upplever fler symptom, kan du ha fått en depression.

Depression är en av de vanligaste psykiska sjukdomarna i Sverige. Nästan en tredjedel av svenska befolkningen drabbas någon gång i livet av depression och elitidrottare insjuknar i ungefär samma utsträckning som befolkningen i stort. Till exempel har världens främsta olympier genom tiderna, Michael Phelps, berättat offentligt hur han kämpat med depressioner under sin karriär. Ärftliga faktorer, sårbarhet och omgivningsfaktorer kan bidra till utveckling av depression. En depression kan även triggas igång av idrottsspecifika faktorer, såsom skador, karriärövergångar eller överträningssyndrom.

Symptom

Två av de mest centrala symptomen vid depression är nedstämdhet och minskat intresse för aktiviteter som man tidigare tyckt om. Andra vanligt förekommande symptom är trötthet/orkeslöshet, förändring i vikt och aptit, sömnproblem, ångest, negativa tankar om sig själv, framtiden och omvärlden, låg självkänsla, koncentrationsproblem och självmordstankar.

Vad kan du göra själv?

Det finns vissa saker du kan göra för att må bättre. Dock vill vi uppmuntra dig att söka professionell hjälp om du upplever att du lider av en depression.

  • Ägna dig åt sådant som du brukar tycka om, även om du inte känner för det, eftersom det ökar din chans att få uppleva positiva känslor som kan höja ditt humör.
  • Prata med en närstående om hur du mår.
  • Upprätthåll bra vanor. Försök sova och äta på regelbundna tider och försök få i dig nyttig mat. Se till att du har någon aktivitet inbokad på förmiddagen, så att du har en anledning att komma upp på morgonen.
  • Vistas utomhus. Dagsljus är viktigt för att må bra, så ta därför gärna en promenad eller en cykeltur mitt på dagen när det är som ljusast.
  • Undvik att dricka alkohol när du är deprimerad, det kan öka depressiva symptom.
  • Försök att hitta sätt att varva ner, om du upplever att nedstämdheten beror på stress.

 

Lästips

 

När och var ska du söka hjälp?

Om du mår mycket dåligt och har tankar på att göra dig själv illa, eller har självmordstankar, ska du söka akut vård där du befinner dig för tillfället.
Om du i över två veckors tid har upplevt ett flertal av ovan nämnda symptom och om du har svårt att fungera normalt i din vardag, rekommenderar vi dig att söka hjälp inom vården.
Om du känner dig lätt nedstämd, kanske på grund av en skada eller för att du går igenom en prestationssvacka, men ändå inte upplever ett flertal av ovan nämnda symptom, rekommenderar vi dig att söka stöd i form av idrottspsykologisk rådgivning.

Kontaktmöjligheter hittar du i avsnittet Hjälp att få.