Lev i värderad riktning

”If you were to engage in elite sports please remember: it’s about winning, but it is not solely about winning. All but one is obliged to lose. Under such circumstances I consider success to be measured by means of playing, and not by margin of winning. It is the strive for excellence, the sharing of love and the ability to inspire others to do the same, that to me above all, defines an athlete's success.”
Niels Van der Poel, skridskoåkare, dubbel olympisk mästare Beijing 2022 och flerfaldig världsmästare

Att leva sitt liv i enighet med det som är värdefullt och meningsfullt för en, kan vara en viktig källa till välbefinnande. I detta sammanhang kommer ordet ”värden” upp. Värden är grundläggande ställningstaganden till sådant som är av betydelse för en människa, det som hen tycker är viktig och bra. Metaforiskt beskrivs värden ofta som en fyr eller en kompass som hjälper oss med riktningen i livet. Frågor såsom ”Hur vill jag uppfattas av andra?” eller ”Hur vill jag bli ihågkommen?” är frågor som kan hjälpa en att identifiera ens värden. Värden handlar alltså snarare om ”hur:et”, alltså hur vi vill bete oss, och inte om vad vi uppnår eller kan.

Det sistnämnda, ”vad:et”, är snarare relaterat till mål. De flesta elitidrottare är vana att arbeta med mål och det har oftast en prestationshöjande och motiverande funktion. Mål sätts upp, vi arbetar för att nå dem, vi uppnår några och vi sätter nya mål. Mål ligger dock alltid framåt i tiden och ibland kan målsättningsarbete skapa en känsla av jakt, vilken då kan upplevas som stressande. Som komplement till målsättning rekommenderar vi därför att också arbeta med värden i livet och specifikt inom idrotten. Värden och mål går utmärkt att kombinera med varandra!

Att knyta an till sina värden kan vara till särskild hjälp i svåra stunder. När allt är motigt kan du alltid knyta an till det som är viktigt på riktigt, och ta små steg i form av konkreta handlingar för att återigen knyta an till det du värdesätter. Att leva i värderad riktning är samtidigt bra för att aktivt skapa ett meningsfullt liv och meningsfullt idrottande. Att leva i riktning med sina värden upplevs som tillfredsställande och ökar sannolikheten för positiv förstärkning i vardagen, vilket boostar motivation och mående.

Här nedan hittar du tips på hur du kan identifiera och arbeta med dina värden.

Vad kan du göra själv?

  • Försök klargöra dina värden. Du kan göra det med hjälp av en av de föreslagna övningarna nedan, eller genom att reflektera över följande frågor: ”Hur vill jag att min tränare och mina lagkamrater/träningskompisar/motståndare ska uppfatta mig?” och ”Hur vill jag bli ihågkommen?”
  • Försök beskriva dina värden utifrån övningen du gjort, i form av några få ord, en kort mening eller ett ”motto”.
  • När du har identifierat dina värden ska du ta steget vidare och konkretisera dina värden: Ta ett värde i taget och fundera på vilka konkreta handlingar som du kan genomföra för att gå i riktning med ditt värde. Lista alla handlingar som du kommer på i samband med respektive värde. Några exempel: Om du har ett värde att utvecklas hela tiden, kan en konkret handling vara att efter nästa träningspass utvärdera hur det gick, vad som gick bra, vad som gick mindre bra, och reflektera över vad du har lärt dig nytt idag. Om ditt värde är att leva ett hållbart liv, kan en konkret handling vara att genomföra en avslappningsövning varje dag efter lunch. Om ditt värde är professionalitet, kan en konkret handling vara att gå och lägga dig klockan 22 varje kväll för att få tillräckligt med sömn.
  • För att komma fram till konkreta handlingar kan du ställa dig följande fråga: ”Vad kan jag göra inom de närmaste 24 timmarna för att ta ett steg i riktning mot mina värden?”. Var så konkret som möjligt genom att specificera handlingar (inte hur du ska känna eller tänka).
  • Du kan påminna dig om dina värden genom att skriva ner dem på ett ställe du ofta ser, till exempel på en poster i träningslokalen, på din vattenflaska eller genom att rita en bild som representerar dina värden. Använd din fantasi för att hitta en lösning som funkar för dig!
  • Utvärdera gärna huruvida du lever i riktning med dina värden med jämna mellanrum.

 

Lästips

 

Övningar

För att identifiera dina egna värden som elitidrottare:
Identifiera värden

Övningen syftar till att hjälpa dig att framkalla vilka värden du har för ditt idrottande.

Avsätt lite tid (ca 10 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Identifiera värden (ljudfil)

Skriv en tidningsartikel om dig själv

Övningen syftar till att hjälpa dig att undersöka vilka värden du har för ditt idrottande.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och börja reflektera och skriva ner. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Skriv en tidningsartikel om dig själv (pdf)

Här hittar du en liknande övning som ”identifiera värden” som riktar sig till livet i stort (Kapitel 3 - Möt din inre 90-åring) 

För att lära dig mer om mål och för att sätta upp dina egna mål:
Lär dig mer om mål

Att känna till de olika typer av mål som finns, samt att veta vilka för- och nackdelar de bär med sig, kan vara värdefull information för dig när du ska sätta dina mål. Vi rekommenderar att du läser genom dokumentet nedan innan du ska göra en målsättningsplan.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna. Du kan nå dokumentet online eller så kan du ladda ner den och skriva ut.

Lär dig mer om mål (pdf)

Sätt upp mål för tävlingen

Att sätta upp konkreta mål inför en tävling är bra för att höja motivation, men även för att ha en tydlig bild av vad du vill åstadkomma. Det gör det enklare att förbereda dig inför tävlingen, att veta vad du ska fokusera under tävlingen, och det ger ett bra underlag för att kunna utvärdera tävlingen. Med dokumentet nedan kan du få hjälp i processen.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och fyll i dokumentet med dina mål. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Sätt upp mål för tävlingen (pdf)

 

När och var ska du söka hjälp?

Om du vill jobba aktivt med att hitta dina värden, rekommenderar vi dig att söka stöd i form av idrottspsykologisk rådgivning. Kontaktmöjligheter hittar du i avsnittet Hjälp att få.