Stress och utmattning

Att uppleva stress är en del av livet; alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver mer än vanligt, och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Det finns många tillfällen då elitidrottare utsätts för situationer som kräver mycket, till exempel tuffa träningsfaser eller deltagande i stora mästerskap. Dessutom upplever många idrottare att det i perioder kan vara svårt att få ihop livspusslet, där träning, utbildning eller jobb och familj ska få plats.

Att uppleva stress i korta perioder är inte farligt, det är snarare så att vi behöver stress för att kunna utvecklas. Så länge du tar dig tid för återhämtning och får tillräckligt med sömn, kan din kropp klara av att hantera stressiga perioder utan att ta skada. Långa perioder med hög stress kan däremot skada kroppen. I extremfall kan man drabbas av andra sjukdomar, till exempel utmattningssyndrom och hjärtinfarkt, som en konsekvens av långvarig stress med för lite återhämtning. Det är därför viktigt att hålla en bra balans mellan belastningar i livet och återhämtning: dels för att förebygga stressymptom och utmattning, dels för att må bra i vardagslivet. 

 

Symptom

Stress kan visa sig på många olika sätt genom både psykiska och kroppsliga symptom. Det är viktigt att ha kunskap om vilka symptom som kan uppstå av stress, så att du kan uppmärksamma dem tidigt och agera genom att öka din återhämtning.

Psykiska symptom
  • Du har svårt att somna eller vaknar tidigt på morgonen.
  • Du har svårt att koppla av och varva ner; du känner dig på helspänn hela tiden.
  • Du har svårigheter att minnas saker, att koncentrera dig och ta beslut.
  • Du känner dig mentalt utmattad.
  • Din återhämtning tar längre tid än tidigare.
  • Du fastnar lätt i negativa tankar.
  • Du känner ångest och oro.
  • Du är lättirriterad, gråtmild, otålig över småsaker och/eller har humörsvängningar.
  • Din trötthet eller den upplevda tidsbristen leder till att du undviker sociala kontakter och/eller fritidsaktiviteter.
  • Du tar till alkohol, nikotin, koffein eller sömnmedel för att orka med vardagen, eller intar fett, socker, alkohol eller nikotin som en tröst.
Kroppsliga symptom
  • Du känner dig trött i kroppen.
  • Du har ökad hjärtfrekvens (t.ex. högre vilopuls).
  • Du har hjärtklappning.
  • Du har problem i mag-tarm-kanalen, som orolig mage, diarré eller uppblåsthet.
  • Du får spänningshuvudvärk.
  • Du känner dig stel, spänd och har ont i kroppen.
  • Du får lättare och oftare infektioner (t.ex. förkylningar).
  • Du har svårt att tillfriskna från infektioner.
  • Om du är kvinna: du har oregelbunden eller ingen mens alls.
  • Du får inte förväntad effekt av din träning, det vill säga du förbättrar dig inte i relation till träningsmängden.

Utmattningssyndrom är en konsekvens av långvarig och svår stress. I detta läge har du symtom som ovan och du känner dig utmattad, mycket trött, du har ingen energi kvar och den återhämtning som fungerat tidigare räcker inte längre till för att få tillbaka orken. Det är viktigt att söka hjälp tidigt vid tecken på utmattningssyndrom, eftersom det ökar chansen att bli frisk snabbare.

 

Vad kan du göra själv?

Det finns två områden som du kan jobba med: det ena avser hur du kan minska din stress och belastning, det andra handlar om att bygga upp bra rutiner för återhämtning. 

Minska stress och belastning:
  • Sänk dina krav. Ett vanligt problem, inte minst bland elitidrottare som brukar sträva mot höga mål, är att ställa väldigt höga krav på sig själv, i många eller alla områden i livet. Försök reda ut om det finns områden där du kan sänka dina krav. Om du kan nöja dig med en ”good enough”-insats i ett livsområde som inte är högprioriterat för tillfället, kan du få tid över till annat, exempelvis för återhämtning. En bra sak att göra är att testa dina egna tankar inför att göra en uppgift ”good enough”: Vad tror du kommer att hända när du gör något med inställningen att tillräckligt bra räcker? Testa att göra en uppgift med den inställningen. Utvärdera sedan om det du förväntade dig inträffade och om inställningen påverkade din egen hälsa positivt.
  • Träna på att säga nej. Om du är en person som ofta tar på dig många uppgifter och ställer upp för andra, kan du behöva träna på att tacka nej. Det kan kännas obehagligt i ett första skede, och kanske tror du att ett nej kommer att leda till trubbel. Men om du inte testar, vet du inte. Träna därför på att säga nej. Utvärdera sedan hur det gick: ledde det till trubbel? Och tänk på att det går att säga nej på ett vänligt sätt.
  • Prioritera.Vad är viktigast och vad går att göra senare eller avstå ifrån?
  • Perfektionism leder till hög stress. Träna på att sänka de förväntningar som du har på dig själv.
  • Minska ner på skärmtiden. Att vara nåbar och uppkopplad hela tiden kan vara en källa till stress. Om du läser jobbmejl alla tider på dagen och tillbringar tid på sociala medier där du följer (och stressas av) vad dina konkurrenter håller på med, kan det vara klokt att avsätta skärmfria perioder under dagen. Ett tips som kan påverka din sömn positivt är att ha skärmfri tid någon timme före läggdags. Se även till att ha ditt sovrum fritt från skärmar för att inte distraheras av dem under natten. Stäng av push-notiser i din mobil för att undvika ett konstant flöde från dina sociala medier. Avstå gärna från sociala medier inför större mästerskap och tävlingar, det vill säga stäng av ditt konto tillfälligt för att slippa den stress som den konstanta jämförelsen skapar. Testa!
Satsa på din återhämtning:
  • Förbättra dina sömnvanor. Sömn är vår främsta återhämtningsstrategi och behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Sömnbehovet är olika, men hög fysisk ansträngning, som är en given del i ett idrottsliv, ökar sömnbehovet.
  • Hitta dina egna återhämtningsstrategier. Fundera på vilka aktiviteter som är återhämtande och avslappnande för just dig. Kanske är det en promenad i naturen, att läsa en bok, lyssna på musik, syssla med trädgårdsarbete eller umgås med familj och vänner? Lista dina främsta återhämtningsstrategier och försök boka in dem i din vardag, precis som du bokar in träning och skol- eller jobbaktiviteter. Det är viktigt att återhämtningsaktiviteter är fria från krav på prestation.
  • Träna på att stressa ner. När vi är stressade har vi en tendens att göra saker extra snabbt: vi pratar fortare, går snabbare, äter snabbare och försöker optimera tiden. Försök att stoppa detta mönster och lugna ner ditt tempo. Gå lite långsammare mot bussen, ta dig tid att äta och tugga ordentligt, stanna upp för samtal och försök lugna ner ditt taltempo.
  • Lär dig någon form av avslappningsövning, till exempel djupandning eller progressiv muskelavslappning. Få in en rutin i din vardag för att göra en sådan avslappningsövning. Det kommer ”ta” av din tid, men i utbyte får du mer energi och kan utföra kommande uppgifter på ett bättre sätt, vilket sparar tid i det långa loppet.
  • Träna mindfulness regelbundet. Mindfulness handlar om förmågan att kunna vara här och nu, i ögonblicket. Vid stress är det ofta så att tankarna tar över och man oroar sig över saker som redan hänt eller saker som kanske kommer att ske. Forskning visar att den som regelbunden tränar upp förmågan att vara här och nu, kan minska sin stressnivå. Att göra en mindfulnessövning kan även ge dig en kort, välbehövlig paus under dagen.
  • Tänk över dina avslappningsstrategier. Det kan vara frestande att i perioder av stress försöka slappna av med hjälp av olika substanser, såsom alkohol och tobak. Dessa kan fungera avslappnande i stunden, men ökar nivåerna av stresshormoner i blodet och kan över tid öka din känslighet för stress. Om du märker att du behöver inta någon substans för att slappna av, rekommenderar vi dig att hitta andra alternativ för din återhämtning.

 

Lästips

 

Övningar

Här hittar du en lista på övningar som kan hjälpa dig att hantera stress och utmattning.

För att bli bättre på att slappna av och återhämta dig:  
Progressiv muskelavslappning

Övningen progressiv muskelavslappning är en metod som syftar till att få muskler att slappna av. Emotionell stress och oro är oftast kopplat till ökad muskelspänning och fysiologisk aktivering. Genom att minska den muskulära anspänningen kan därmed även den emotionella anspänningen och oron minska. Övningen går ut på att först spänna en viss muskelgrupp under ca 10 sekunder, och därefter slappna av i muskelgruppen.

Avsätt lite tid (ca 12 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Progressiv muskelavslappning (ljudfil)

Djupandning

Det finns olika andningsövningar, testa dem och se vilken som passar dig bäst.

Att ha en andningsövning som fungerar för dig kan vara en viktig tillgång när du behöver pausa i vardagen eller när du behöver få ner stressen i samband med tävlingar/matcher.

Avsätt lite tid (ca 4 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan. När du har lärt dig övningen kan du göra den var och när du har behov av den, utan att nödvändigtvis behöva sätta på ljudfilen.

Djupandning (ljudfil)

 

 

Andning 4:6

Det finns olika andningsövningar, testa dem och se vilken som passar dig bäst.

Att ha en andningsövning som fungerar för dig kan vara en viktig tillgång när du behöver pausa i vardagen eller när du behöver få ner stressen i samband med tävlingar/matcher.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och börja träna. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Andning 4:6 (pdf)

Andning i fyrkant

Det finns olika andningsövningar, testa dem och se vilken som passar dig bäst.

Att ha en andningsövning som fungerar för dig kan vara en viktig tillgång när du behöver pausa i vardagen, eller när du behöver få ner stressen i samband med tävlingar/matcher.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och börja träna. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Andning i fyrkant (pdf)

Återhämtning i praktiken

Återhämtning är viktigt för att kunna bibehålla en god balans mellan belastning och ro. Återhämtning är dock ett diffust område, och det blir lättare att tänka på återhämtning när du ser det som specifika och konkreta handlingar som du kan planera in i din vardag. I övningen kommer du att definiera vilka aktiviteter som just du tycker är återhämtande, så att det blir mer konkret för dig.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och börja reflektera och skriva ner. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Återhämtning i praktiken (pdf)

 
För att bli bättre på att vara närvarande i nuet: 
Andningsankare

I övningen Andningsankare tränar du färdigheten att kunna behålla din uppmärksamhet på en och samma sak (andningen), samt kunna notera när din uppmärksamhet vandrar iväg till något annat.

Avsätt lite tid (ca 10 min), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Andningsankaret (ljudfil)

Kroppsskanning

I denna övning tränar du färdigheten att kunna flytta din uppmärksamhet till olika ställen, och att bli bättre på att notera när din uppmärksamhet vandrar iväg till något annat.

Avsätt lite tid (ca 10 eller 25 min. beroende på vilken variant du väljer), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Kroppsskanning – kort variant (ljudfil)
Kroppsskanning – lång variant (ljudfil)

Mental notering

I övningen tränar du på att notera när tankar, känslor, kroppsliga sensationer eller ljud fångar din uppmärksamhet. Du tränar på att benämna dessa upplevelser och att sedan föra tillbaka din uppmärksamhet till din andning igen.

Avsätt lite tid (ca 10 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Mental notering (ljudfil)

Check-In

Övningen lämpar sig särskilt bra innan du påbörjar en ny aktivitet, till exempel när du kommer från skolan/arbetet och ska inleda ett träningspass. Med hjälp av övningen kan du bli mer närvarande i stunden.

Avsätt lite tid (ca 4 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Check-in (ljudfil)

Komma tillbaka till nuet vid stress

Den här övningen passar bra när du upplever hög stress. Den kan hjälpa dig att förankra dig i nuet, vilket ofta upplevs som stressreducerande.

Avsätt lite tid (ca 5 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Komma tillbaka till nuet vid stress (ljudfil)

Bergsmeditation

Övningen fokuserar på att framkalla bilden av ett berg. Berget kan påminna dig om att förbli stabil och balanserad även i stormiga tider. Övningen kan hjälpa dig att framkalla en känsla av stabilitet och ro. 

Avsätt lite tid (ca 15 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Bergsmeditation (ljudfil) 

Lägga märke till kropp

I övningen kommer du att träna på att föra uppmärksamheten till olika stimuli, som kroppsliga förnimmelser, ljud, andning och tankar.

Avsätt lite tid (ca 5 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Lägg märke till kropp (ljudfil)

Övningen är inspelad av Mikael Nilsson och Henrik Andersson.

Mindfulness i vardagen

I övningen beskrivs tre olika varianter för hur du kan träna på att bli mer närvarande i nuet, genom att genomföra vardagliga aktiviteter på ett närvarande sätt.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och testa de olika varianterna. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Mindfulness i vardagen (pdf)

Mindfulnessträning på egen hand

Om du föredrar att genomföra mindfulnessträning själv utan en guidad inspelning, kan du med hjälp av våra instruktioner träna på egen hand.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och börja träna. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Mindfulnessträning på egen hand (pdf)

 

När och var ska du söka hjälp?

Om du mår mycket dåligt och har tankar på att göra dig själv illa, eller har självmordstankar, ska du söka akut vård där du befinner dig för tillfället.
Om du mår mycket dåligt på grund av stress, upplever många av ovan nämnda symptom och har svårt att fungera normalt i din vardag, rekommenderar vi dig att söka hjälp inom vården.
Om du upplever ett fåtal av ovan nämnda symptom, men känner dig stressad och inser att stressen kan börja bli ett problem för din satsning eller ditt mående, och att du därför vill börja jobba med det, rekommenderar vi dig att söka stöd i form av idrottspsykologisk rådgivning.

Kontaktmöjligheter hittar du i avsnittet Hjälp att få.