Motivation

”My entire training program was predicated on a foundation of inner motivation. If it ran out I could no longer keep up the hard work. Therefore I did not only evaluate my training, food, sleeping, living… strategy on how successful it was, but also on how it made me feel and what it did to my motivation.”
Niels Van der Poel, skridskoåkare, dubbel olympisk mästare Beijing 2022

Motivation är alltid riktat mot en specifik sak, till exempel din idrott. Ingen är motiverad inför allt eller inför inget, det är snarare så att vi motiveras av olika saker och aktiviteter. Motivation innebär också en viss nivå av ansträngning: Om du är mycket motiverad inför en aktivitet brukar du också anstränga dig mycket för den.

Motivationen är självklart en viktig ingrediens i en idrottssatsning, men den är inte på topp jämt och ständigt under en hel idrottskarriär. Du behöver därför inte bli stressad eller orolig om du upplever att din motivation är låg. Det är snarare normalt att den varierar lite från dag till dag och från säsong till säsong, och den kan påverkas av var i träningsprocessen du befinner dig. Om du däremot känner att motivationen varit lägre än vanligt över en längre tid kan det vara bra att försöka reda ut varför det är så och vad du kan göra för att bli mer motiverad igen.

Vad kan du göra själv?

  • Lär dig mer om och definiera dina värden. Ha tydliga värden och agera i riktning mot de värden som du upplever är tillfredsställande och som ökar sannolikheten för positiv förstärkning i vardagen, vilket boostar motivation och mående.
  • Lär dig mer om och sätt upp mål. Att rikta fokus mot något som du tycker är värdefullt kan kännas motiverande, och om du lyckas uppnå målet kan det ge dig en känsla av kompetens, vilket i sin tur är motiverande.
  • Skapa förutsättningar som känns motiverande: Om du till exempel märker att du är mer motiverad och har lättare att gå till gymmet om du går dit tillsammans med andra, så försök ordna så att du har en träningskompis med dig.
  • Fundera på vilka delar i din idrottssatsning som du har svårt att motivera dig till och om det finns någon möjlighet att göra förändringar som skulle kunna höja din motivation.

 

Lästips

Läs mer om värden i avsnittet Lev i värderad riktning

 

Övningar

För att identifiera dina egna värden som elitidrottare:
Identifiera värden

Övningen syftar till att hjälpa dig att framkalla vilka värden du har för ditt idrottande.

Avsätt lite tid (ca 10 min.), se till att du kan vara ostörd och sätt din mobil på ljudlös. Starta ljudfilen genom att klicka på länken nedan.

Identifiera värden (ljudfil)

Skriv en tidningsartikel om dig själv

Övningen syftar till att hjälpa dig att undersöka vilka värden du har för ditt idrottande.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och börja reflektera och skriva ner. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Skriv en tidningsartikel om dig själv (pdf)

 

För att lära dig mer om mål och sätta upp dina egna mål:
Lär dig mer om mål

Att känna till de olika typer av mål som finns, samt att veta vilka för- och nackdelar de bär med sig, kan vara värdefull information för dig när du ska sätta dina mål. Vi rekommenderar att du läser genom dokumentet nedan innan du ska göra en målsättningsplan.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna. Du kan nå dokumentet online eller så kan du ladda ner den och skriva ut.

Lär dig mer om mål (pdf)

Sätt upp mål för tävlingen

Att sätta upp konkreta mål inför en tävling är bra för att höja motivation, men även för att ha en tydlig bild av vad du vill åstadkomma. Det gör det enklare att förbereda dig inför tävlingen, att veta vad du ska fokusera under tävlingen, och det ger ett bra underlag för att kunna utvärdera tävlingen. Med dokumentet nedan kan du få hjälp i processen.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf. Läs instruktionerna och fyll i dokumentet med dina mål. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Sätt upp mål för tävlingen (pdf)

 

För att lära dig mer och fundera på de faktorer som påverkar motivation:
Motivationsfaktorer

Inre motivation, den mest fördelaktiga typen av motivation, kan öka när vi kan tillgodose våra tre grundläggande psykologiska behov. Läs mer om dessa behov och reflektera över om du kan göra eller ändra något i ditt träningsupplägg för att optimera din inre motivation.

Klicka på länken nedan så kommer du till en pdf . Läs instruktionerna och reflektera över de tre områdena. Du kan nå dokumentet online eller ladda ner det och skriva ut.

Motivationsfaktorer (pdf)

 

När och var ska du söka hjälp?

Om du upplever att din motivation är lägre än tidigare under en period, och du inte vet varför och vill jobba med det, rekommenderar vi dig att söka stöd i form av idrottspsykologisk rådgivning. Kontaktmöjligheter hittar du i avsnittet Hjälp att få.